Голова Комітету з питань здоров‘я нації Михайло Радуцький під час робочої поїздки до США обговорив продовження медичної реформи, посилення підтримки у виявленні та лікуванні ВІЛ-інфікованих та закупівлю генераторів у лікарні. 

«Провели зустрічі із конгресменами та сенаторами, членами українського кокусу в Конгресі США. Серед зустрічей дві стосувалися безпосередньо сфери охорони здоров’я», - повідомив Голова Комітету з питань здоров‘я нації.

За його словами, перша - з Анжелою Акрекар, заступницею головного координатора з питань СНІД Державного департаменту США. На якій обговорили реалізацію програми PEPFAR (надзвичайна ініціатива Президента США для допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД) в Україні. 

Він зазначив, що в цьому році через воєнні дії наша країна не змогла самостійно профінансувати заходи із виявлення ВІЛ-позитивних та їх лікування. США через програму PEPFAR виділило в три рази більше коштів, ніж минулого року. Це дозволило забезпечити тестуванням, антиретровірусною терапією, програмами реабілітації, психологічною підтримкою українських пацієнтів.

«Анжела Акрекар запевнила, що Україна залишається пріоритетною країною, якій буде надаватися допомога. За підсумками зустрічі направив до доктора Акрекар листа, де офіційно, як голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, подякував за допомогу та попросив розглянути можливість у наступному році збільшити обсяг допомоги у 2 рази. Оскільки в наступному році ми зіткнемося з набагато більшою кількістю загроз та викликів», - зазначив Михайло Радуцький.

Також під час зустрічі він розповів про законодавчі ініціативи, які стосуються ВІЛ. Зокрема про законопроєкт №6364 щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ. Ухвалення документа дозволить налагодити систему ранньої діагностики та лікування людей з ВІЛ відповідно до світових стандартів.

«Ми тривалий час узгоджували текст законопроєкту з усіма стейкхолдерами галузі, зокрема із представниками програми PEPFAR. Запевнив колег, що в зал парламенту буде подана редакція документа, узгоджена із нашими міжнародними партнерами», - додав Голова Комітету з питань здоров‘я нації.

Також Михайло Радуцький зустрівся із представником бюро USAID Джеймсом Мелоні. За його словами, на зустрічі говорили про необхідність продовження медичної реформи в Україні, навіть під час війни, надання підтримки медичним закладам у вигляді генераторів, закупівлю медичного обладнання замість того, що було зруйновано окупантами, розширення можливостей медичних лабораторій. Також продовження у наступному році співпраці у напрямках лікування гепатиту та ВІЛ/СНІДу, адже пацієнти з цими хворобами потребують безперервного лікування. 

«Торкнулися теми оновлення українського медичного законодавства. Наразі Комітет працює над новою редакцією «Основ законодавства України про охорону здоров’я». Цей закон комплексно не переглядався з 1992 року. Ми говоримо про надважливий документ. Я називаю його  Конституцією медицини. Запросив USAID приєднатися до розробки законопроєкту», - додав він.

Джеймсом Мелоні розповів, що USAID вже закуповує та доставляє генератори до лікарень. Але, за словами Михайла Радуцького, цього не вистачає для задоволення потреби в таких машинах. Тож наші партнери розглянуть можливість посилити підтримку у цьому напрямку.   

«Загалом відзначу, що відчув повну підтримку України та українського народу від американських партнерів. Хочу ще раз подякувати за те, що в складні часи наша країна має такого надійного партнера, як США. Допомога, яку ми отримали під час війни у медичній сфері, неоціненна. Наша медична система витримала виклики війни зокрема й завдяки допомозі партнерів із США», - наголосив Михайло Радуцький.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43