Про це голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС говорила під час зустрічі зі Спікером Палати громад Канади Ентоні Рота. У зустрічі також взяла участь Марія Іонова, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. Іванна Климпуш-Цинцадзе та Марія Іонова подякували Спікеру Палати громад за його участь у Кримській платформі. Вони зазначили, Кримська платформа сьогодні є майданчиком для вибудовування можливостей для деокупації не лише Криму, а й усіх територій, які на сьогодні окуповані країною-агресоркою росією.

Українські депутатки подякували Канаді за політичну, фінансову, гуманітарну підтримку, а також за надання зброї Україні. «Канада була серед тієї сорока однієї країни, що подали позов до Міжнародного кримінального суду проти рф через її варварське вторгнення в Україну. Сподіваюсь, що Канада може бути лідеркою у заснуванні спеціального трибуналу для покарання росії за злочин агресії, з огляду на те, яку історію має ця країна у захисті прав людини, цінностей, у захисті міжнародного права», - наголосила голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

Вона зазначила, що в канадських колег є чітке усвідомлення того, які дії сьогодні чинить росія проти України і що нинішня війна - це спільна боротьба за цінності та свободу, які є важливими як для українського суспільства, так і для канадського. Це боротьба за демократичні права, процедури та основи демократичного світу. «І це ті речі, які ми, з нашого боку, сподіваємось і надалі будуть підноситися у наших взаєминах. Через те, що українське суспільство націлене на відстоювання цих важливих основ і ціннісних засад, на якому побудоване і наше, і канадське суспільство», - заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету також наголосила на особливій роль спікера канадського парламенту, як надпартійного рефері, який представляє все суспільство та всю політичну спільноту Канади. Роль спікера в Канадському парламенті є незаангажованою, представницькою, важливою в тому числі і для міжнародної дипломатії. Такий підхід до керування парламентом, на думку Іванна Климпуш-Цинцадзе, - це те, що могло б бути запозиченим з канадської традиції для майбутнього українського парламентаризму.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24
26 квітня 2024 10:55
26 квітня 2024 08:57
26 квітня 2024 08:53
25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26