Здійснення росією терористичних актів із руйнування масованими ракетними ударами енергетичної системи України об’єднало зусилля міжнародної спільноти в пошуку нових санкцій для послаблення економіки країни-агресора.

Рада Європейського Союзу 3 грудня цього року ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується росією, на рівні 60 доларів США за барель. У повідомленні Ради ЄС йдеться: «Рада ЄС вирішила сьогодні встановити межу ціни на сиру нафту та нафтопродукти, добуті з бітумінозних корисних копалин, які є російськими за походженням або експортуються з росії, у розмірі 60 доларів США за барель. Рівень цього обмеження ціни був встановлений у тісному співробітництві із Коаліцією з обмеження ціни та буде застосовуватися з 5 грудня 2022 року». Прийняття такого рішення вчергове демонструє послідовність та непохитність політики ЄС у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Цінова стеля означає, що 32 держави (27 країн ЄС, а також Велика Британія, США, Канада, Японія та Австралія) надаватимуть послуги, пов’язані з російською танкерною нафтою лише в тому разі, якщо її закупили за ціною 60 доларів США за барель або нижчою.

Відповідний документ нагадує, що 6 жовтня 2022 року Рада ЄС ухвалила рішення, яке забороняє транспортування російської сирої нафти морським шляхом (з 5 грудня 2022 року) та продуктів нафтопереробки (з 5 лютого 2023 року) у треті країни, а також надання відповідної технічної допомоги, брокерських послуг, фінансування або фінансової допомоги у цих сферах.

Країни ЄС встановили стелю ціни, насамперед, щоб скоротити доходи росії від торгівлі нафтою, які допомагають їй продовжувати війну в Україні.  Водночас, встановлене обмеження ціни також покликане стабілізувати глобальний енергетичний ринок,  не допустити стрибка світових цін на нафту та  пом’якшити негативні наслідки для постачання енергії у треті країни.

Стеля могла бути й нижчою - це позиція Польщі, Латвії, Литви та Естонії. Вони вважають, що обмеження в 60 доларів США незначне, ціновий максимум на російську нафту має бути 30 доларів США за барель.

Таку ж позицію поділяє Президент України Володимир Зеленський, наголосивши: «Залежність континенту від російських енергоресурсів почала знижуватись. І вона має повністю зникнути. І одним із ключових інструментів є обмеження доходів Росії від експорту ресурсів. Я вдячний нашим прибалтійським колегам, нашим польським колегам за їхні пропозиції, цілком розумні, встановити це обмеження на рівні 30 доларів США за барель. Це набагато найкраща ідея, і я вдячний, що така пропозиція була озвучена та відстоювалася».

Члени Комітету з питань бюджету, цілком поділяючи позицію Президента України, розуміють складність пошуку компромісу під час ухвалення такого рішення Радою ЄС та зауважують, що запровадження обмеження ціни на російську нафту разом із введенням  ембарго на російську нафту і на російські нафтопродукти загалом негативно впливатимуть на російську економіку й її  нафтову галузь. Впевнені, що «енергетичне роззброєння» країни-агресора   послаблюватиме позиції росії на світовому економічному ринку, чим значно зменшуватиме джерела фінансування агресії та терористичних дій на території України.

Крім того, у Комітеті з питань бюджету сподіваються, що в рамках дев’ятого пакету санкцій проти росії, представленого 4 грудня цього року Європейською комісією країнам-членам Євросоюзу, знайде підтримку пропозиція щодо заборони співпраці в галузі ядерної енергетики.

Для посилення дії запроваджених проти росії санкційних заходів 6 грудня цього року Європейська рада одноголосно ухвалила рішення додати до європейського переліку кримінальних злочинів будь-які дії, що сприяють порушенню або обходу обмежувальних заходів, запроваджених Європейським Союзом проти третіх країн, установ або персон. Таке рішення є важливим інструментом припинення будь-яких спроб оминути безпрецедентну кількість ухвалених ЄС санкцій, що спрямовані проти економіки росії та мають на меті обмежити її здатність до продовження агресії в Україні.

Україна потребує подальшої підтримки дружніх країн у боротьбі з державою, яка є спонсором тероризму, та пошуку нових дієвих санкцій, які б прискорювали падіння кремлівської імперії. 

Україна обов'язково переможе у цій війні, і це матиме історичне значення для усього світу та утвердження демократичний принципів світового правопорядку!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00