Ухвалена народними депутатами України постанова №8229 вперше в історії на рівні парламенту в офіційному документі зафіксувала факт незаконного перебування Росії в Організації Об’єднаних Націй.

Про це заявив один з авторів цієї постанови - народний депутат, голова парламентського Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

«Верховна Рада сьогодні як законодавчий орган вперше в історії зафіксувала факт незаконного перебування Росії в Організації Об’єднаних націй і звернулася до інших парламентів із вимогою визнати це або принаймні дати завдання своїм делегаціям в ООН звернутися до керівництва Організації з вимогою надати документи, на підставі яких російська делегація діє і перебуває в ООН», - зазначив політик.

За його словами, для України зараз критично важливо припинити перебування Росії в ООН і тим самим розблокувати Організацію для подальшої роботи і по репараціям і по гарантуванню безпеки.

«Ця історія була порушена академічною і громадською спільнотою, як-от ініціатива «Громадянський Хаб». Під їх петицією із закликом викинути Росію з ООН зібрали понад 200 тисяч підписів. Про цю петицію писали різноманітні лідери думок, письменники, культурні діячі, політики й нарешті сьогодні така вимога зафіксована у постанові Верховної Ради», - сказав народний депутат.

Він нагадав, що з моменту розвалу СРСР Російська Федерація формально не має права бути членом ООН, а тим паче членом Ради безпеки ООН, оскільки за неї як за новостворену державу мала проголосувати Генеральна асамблея.

«Такого голосування не відбулося. Статут ООН не містить положень про правонаступництво членства. Формально те, що відбувається в Організації протягом останніх 30 років, - це найбільший обман в історії міжнародної політики та в історії міжнародної дипломатії. Росія просто замінила таблички на столі - з «СРСР» на «Російська Федерація» і таким чином зловживає правами члена, які колись належали Радянському Союзу. Тобто Росія, як абсолютно правильно заявив президент Зеленський, окупувала це місце в ООН», - наголосив Дмитро Наталуха.  

Він додав, що ухвалена сьогодні постанова - це прецедент, із яким Україна працюватиме надалі.

«Ми будемо працювати далі, будемо вимагати від парламентів інших держав визнавати незаконність перебування Росії в ООН. Ми будемо робити все для того, щоби зрештою викинути РФ з Організації Об’єднаних Націй, бо вона ніколи не мала права там бути. На нашу думку повернутися туди вона зможе лише відповідно до повної процедури, після зміни терористичного режиму Путіна на прийнятний для України і українців політичний режим», - підсумував парламентарій.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50