Минуло вже дев'ять місяців з дня повномасштабного вторгнення росії на територію України. Росія не досягла жодних поставлених воєнних цілей в Україні, продовжує нести значні втрати на фронті та змушена залишати раніше окуповані населенні пункти. Отримуючи поразки на полі бою, росія безпілотниками та ракетними ударами цілеспрямовано знищує об'єкти критичної інфраструктури, руйнує соціальні об’єкти та  житлові споруди, чим завдає жахливих страждань українському народу, хоче спричинити в країні голод та холод, спровокувати соціальну напругу в суспільстві та змусити українську владу до проведення переговорів.

На тимчасово окупованих територіях російські загарбники продовжують кампанію масового насильства проти мирного населення, включаючи вбивства, тортури, ґвалтування, викрадення людей та їх насильницьке переміщення. Кожного дня російські війська вчиняють воєнні злочини на території України та здійснюють терористичні акти проти населення країни, порушуючи міжнародне право та правила ведення війни.

За даними Офісу Генерального прокурора (далі – Офіс) станом на 24 листопада 2022 року в Україні зареєстровано 68 065 злочинів росії проти України, з яких злочини агресії та воєнні злочини - 48 982, злочини проти національної безпеки - 19 083. За офіційною інформацією за 9 місяців повномасштабної агресії росії проти України постраждали 1287 дітей (440 дітей загинуло, 847 - отримали поранення різного ступеню тяжкості), найбільше постраждало дітей у Донецькій (424), Харківській (266), Київській (117), Миколаївській (77), Запорізькій (76), Чернігівській (68), Херсонській (67), Луганській (64), Дніпропетровській (32) областях.

Нажаль ці цифри не остаточні, оскільки триває робота із встановлення злочинів, відсутня можливість фіксувати злочини в місцях ведення активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. Поряд з цим, з кожним днем війни продовжує стрімко зростати кількість нових порушень, вчинених російськими військовими в Україні.

Долучитися до документування інформації про скоєні злочини може кожний, хто є свідком воєнних злочинів армії росії, а зібрані матеріали будуть використані для притягнення до відповідальності осіб, винних в найтяжчих міжнародних злочинах в українських та міжнародних судах. Із застосунками щодо надання такої інформації можна ознайомитися на офіційній інтернет-сторінці Офісу за посиланнями: https://www.gp.gov.ua/, https://warcrimes.gov.ua/, https://childrenofwar.gov.ua/.

Слід наголосити, що за скоєння воєнних злочинів передбачено кримінальну відповідальність фізичних осіб на національному та міжнародному рівнях. Міжнародне право передбачає механізми, які визначають відповідальність військового та державного керівництва країни-агресорки за воєнні злочини, вчинені її збройними силами або іншими структурами.

Незважаючи на спроби росії залякати Україну та вплинути на міжнародну спільноту, 21 листопада 2022 року Парламентська асамблея НАТО визнала росію державою-терористом та закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал для покарання російських злочинців. Такий трибунал дасть змогу засудити не тільки безпосередніх виконавців військових злочинів, але і вище керівництво російської федерації.

В свою чергу, Європейський парламент 23 листопада 2022 року більшістю голосів ухвалив резолюцію про визнання російської федерації державою-спонсором тероризму («за» висловилися 494 депутати, «проти» - 58, «утримались» - 44). У резолюції Європейський парламент наголосив, що «… рішуче засуджує воєнні злочини та акти терору проти цивільного населення, що здійснені російською федерацією та її поплічниками з метою досягнення руйнівних політичних цілей в Україні та на території інших країн, та визнає росію як державу, що спонсорує тероризм, та як державу, що використовує терористичні засоби». Водночас, європейські депутати закликали Єврокомісію та країни-члени Європейського Союзу поєднати зусилля для створення широкого міжнародного «компенсаційного механізму», який має включати створення міжнародного реєстру завданої шкоди та механізми взаємодії із українською владою у цих справах.

Вітаючи таке рішення, Президент України Володимир Зеленський 23 листопада 2022 року у Твіттері написав: «Росію необхідно ізолювати на всіх рівнях і притягнути до відповідальності, щоб покласти край її багаторічній політиці тероризму в Україні та світі».

До визнання росії державою-спонсором тероризму долучилися і Нідерланди, відповідне рішення 25 листопада цього року оголосила Палата представників Парламенту Нідерландів. «російська армія структурно та навмисно цілить в цивільні об’єкти в Україні, щоб вселити страх в українське населення; росія обстрілює життєво важливу інфраструктуру, щоб зламати волю українського народу; враховуючи, що росія використовує «групу вагнера» для здійснення найогидніших порушень прав людини, заявляємо: росія має бути класифікована як «держава-спонсор тероризму», - йдеться у рішенні Парламенту Нідерландів.

Ще у травні цього року литовські парламентарі одноголосно ухвалили резолюцію, в якій визнали росію «державою, яка підтримує та здійснює тероризм».

Члени Комітету з питань бюджету також поділяють позицію НАТО, Європейського парламенту та парламентарів окремих європейських країн щодо визнання росії держави-терориста і вдячні міжнародній спільноті за солідарність з народом України, потужну підтримку та створення крок за кроком правових підстав для притягнення росії та її керівництва до відповідальності за скоєні в Україні злочини. 

Дякуємо міжнародним партнерам за те, що нас чують, нас розуміють і нас підтримують! Кожен російський злочин, кожен терористичний удар має бути покараний! Україна переможе та додасть всіх зусиль для притягнення росії до відповідальності за скоєні злочини!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37