Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів продовжує використовувати наукові надбання для ефективної реалізації визначених законодавством функцій, у тому числі, законопроектної.

07 листопада 2022 року Комітет отримав від Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України науково-аналітичну записку на тему: «Міграційні виклики та напрями їх подолання», яка, зокрема, містить інформацію про проблеми еміграції населення через військові дії, а також пропозиції та рекомендації щодо врегулювання міграційних процесів.

З початку війни мільйони українців були вимушені покинути свої домівки. За даними Агентства ООН у справах біженців станом на вересень 2022 року кількість внутрішньо переміщених осіб оцінюється майже у 7 млн громадян. При цьому Агентство очікує, що біженцями за межі України цього року стануть близько 8,3 млн осіб. Майже 4,2 млн українців наразі зареєстровано для отримання статусу тимчасового захисту або участі в національних схемах захисту в Європі.

Динаміка транскордонних переміщень є нестабільною. Кількість громадян, які виїжджають за кордон, дещо переважає чисельність тих, які повертаються до України. Надалі темпи витоку і повернення населення залежатимуть насамперед від безпекових, фінансово-економічних факторів, а також політики приймаючих країн щодо надання притулку і політики на ринку праці.

Для України важливо, щоб громадяни держави, які вимушено виїхали за її межі через війну росії проти України, повернулися. Для значної частини біженців з України, за даними досліджень, важливо, зокрема, повернутися на батьківщину відразу після завершення війни, переконавшись у безпечності місцевості для перебування та маючи гарантії працевлаштування. 

Наразі емігранти, в тому числі і з України, власною працею в тих чи інших державах значно збільшують ВВП країн, у яких знаходяться. Так, за даними Міністерства зі справ іммігрантів Канади у 2017 році іммігранти забезпечили 8% приросту ВВП, до 2023 року планується – 23%, до 2040 року – 33%.

Отже, перед Україною постає потреба в розробці міграційної політики, адекватної реаліям сьогодення, та підготовці до повернення громадян працездатного віку по завершенню воєнного стану.

Президент України Володимир Зеленський впевнений, що після перемоги над російськими окупантами в Україні станеться справжній «міграційний бум». «Вони усі повернуться. Ще будуть черги, а також будуть громадяни з інших країн, які захочуть приїхати до України. У нас буде бум», - переконаний Президент України.

Відповідно до науково-аналітичної записки Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України, Україні потрібна нова стратегія, яка передбачає, зокрема, відбудову та розвиток України, модернізацію економіки, повернення біженців, підвищення конкурентоспроможності у світі. При цьому існує необхідність передбачити механізм сприяння і надання необхідної допомоги мігрантам, які терміново повертаються, а також заходи мінімізації дестабілізуючих наслідків раптового масового повернення мігрантів. 

«Ефективне управління процесами трудової мобільності потребує об’єднання та координації зусиль держави, громадянського суспільства та соціально відповідального бізнесу. У формуванні міграційної політики доцільно більш широко застосовувати механізм державно-приватного партнерства, що успішно зарекомендував себе в різних країнах», - зазначається в дослідженні Інституту.

Серед основних завдань удосконалення законодавчого забезпечення міграційної сфери і сфери соціально-трудових відносин – розробка і затвердження нової Стратегії державної міграційної політики.

Наразі держава опікується питанням розвитку економіки воєнного часу, враховуючи, зокрема, виклики та тенденції переміщення населення всередині держави в пошуках безпечних умов життя під час війни. Важливим завданням у цьому аспекті є забезпечення робочою силою підприємств, які беруть участь в програмі релокації з областей, де тривають бойові дії або зберігається загроза повторного вторгнення, на більш безпечні території. 745 підприємств, які взяли участь в програмі релокації, завершили переїзд з областей, де тривають бойові дії. З них 558 уже відновили роботу на нових майданчиках у більш безпечних регіонах України.

Варто зазначити, що Верховна Рада України регулярно приймає рішення, які сприяють продуктивній зайнятості населення України в умовах війни. Загалом з початку широкомасштабного воєнного вторгнення росії на територію України парламент прийняв більше 10 законів у трудовій сфері. Усі відповідні законопроекти опрацьовувалися Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у якості головного.

Зокрема, 21 вересня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» (відповідний проект Закону за реєстр. № 6067 опрацьовувався Комітетом у якості головного).

Законодавчі нововведення передбачають низку програм підтримки бізнесу під час працевлаштування деяких категорій населення; додаткові можливості отримання статусу безробітного особами, які перебувають на територіях, на яких ведуться бойові дії, та у яких не розірвані трудові договори з роботодавцем; сприяють особам з інвалідністю на ринку праці в Україні. Детально про Закон України – за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/news/main_news/75656.html

Комітет продовжує активну роботу щодо опрацювання зареєстрованих у парламенті законопроектів, які мають на меті вдосконалити трудове законодавство України та позитивним чином вплинути на воєнну та повоєнну економіку української держави. Рекомендації щодо прийняття тих чи інших законів України Комітет надаватиме Верховній Раді України в установленому порядку за наслідками прийнятих рішень народними депутатами України – членами Комітету. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49
27 березня 2024 15:11
27 березня 2024 14:25
27 березня 2024 12:12