Україна очікує від НАТО підтримки не лише на словах нашого прагнення бути членами Альянсу. Останні роки чуємо, що Альянс відданий своїй політиці відкритих дверей. Цього Україні нині замало. Ми хочемо бачити рух назустріч і Альянсу до України, і України до Альянсу.

Про це заявив народний депутат, заступник голови Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Сьогодні вже більш ніж половина держав-членів висловилися за вступ України до НАТО, при цьому 11 країн підтримують наш вступ за пришвидшеною процедурою, а декілька ще мають сумніви або ж хочуть, щоб був виконаний План дій щодо членства, проте такого плану нам поки не дали. Нам однаково, як він називатиметься, чи то план дій щодо членства, чи перелік дій, які має виконати Україна для того, щоб ми просувалися швидше і після закінчення війни якнайшвидше стали членами НАТО», - сказав політик.

За його словами, наша держава за останні роки й місяці активно впроваджує стандарти НАТО.

«Понад 300 стандартів було виконано в різних сферах. Оскільки це військово-політичний Альянс, то він має багато стандартів, яким ми маємо відповідати. Що стосується сфери оборони, то Україна просунулася далі, ніж деякі чинні члени Альянсу. Де-факто ми вже є членами НАТО. Залишилося це закріпити юридично», - наголосив парламентарій.

Він також додав, що накопичення сил і засобів НАТО на східному фланзі відбувається виключно для того, щоби бути готовими до можливої ескалації з боку РФ.

«Якщо, наприклад, Росія застосує тактичну ядерну зброю або станеться гуманітарна катастрофа, наприклад, підрив Каховської ГЕС, чи інші провокації з боку Росії, то США демонструють, що готові до будь-якого сценарію, особливо, якщо це стосуватиметься країн-членів НАТО. Приміром, якщо буде застосування ядерної зброї чи підрив Запорізької АЕС, то ми не знаємо, куди піде радіація. Якщо в бік країн-членів Альянсу, то відповідь точно буде. Задля цього США стягують літаки, підводні човни, іншу зброю. Зараз іде авіаносна група до Європи», - зазначив Єгор Чернєв.

На його думку, нині цивілізований світ активно реагує на ескалацію з боку РФ і не піддається на шантаж.

«Ми побачили суттєву реакцію на обстріли української інфраструктури 10 жовтня. Одразу пожвавилися наші європейські партнери і США, майже одразу передали засоби протиповітряної оборони і продовжують передавати. Союзники реагують, а для того, щоб це було ще швидше, треба мати можливості в Європі. Саме тому нарощуються сили: щоб не йти на поступки РФ, як того вимагає Кремль, прагнучи налякати всіх атомною зброєю, щоб усі відступили, а вони забрали Україну. Однак США показують, що не відступатимуть і не піддаватимуться на шантаж», - резюмував політик.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59