"Днями сталася  історична подія - п’ять стратегічно важливих підприємств стали власністю держави: ПрАТ «АвтоКрАЗ», ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта», АТ «Мотор Січ» та ПрАТ «Запоріжтрансформатор». Два з них - ПрАТ «АвтоКрАЗ» та ПАТ «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ) знаходяться в Кременчуці", - повідомляє О.Мовчан.

"Як член Комітету з питань економічного розвитку, голова підкомітету з питань ефективного управління державним і комунальним майном і автор ряду законопроектів, що стосуються управління держвласністю, а також питань, пов’язаних з націоналізацією майна рф, вважаю за необхідне це прокоментувати.

Почнемо з «АвтоКрАЗу». Підприємство у процедурі банкрутства. Обсяг акцептованих вимог кредиторів до підприємства - майже 6 млрд грн, з яких 4 млрд - вимоги, пов’язані з компаніями попереднього власника - біглого олігарха Жеваго, більше мільярда гривень - вимоги державних банків. Серед кредиторів - Міністерство оборони України, військові частини, Національна гвардія…

По «АвтоКрАЗу» було багато скандалів, пов‘язаних зі зривом оборонних замовлень. Керівництво довело завод до банкрутства, а сам він знаходиться в процедурі розпорядження майном. Також були масові протести щодо заборгованості по заробітній платі на десятки мільйонів гривень.

У даному питанні є дві сторони.

Однозначний позитив - це те, що, з одного боку, для регіону добре, що підприємство під час війни може почати працювати на потреби оборони. Нарешті з’являться робочі місця і кременчужанам почнуть платити зарплати. Це крок, який наближає Україну до перемоги над рашистами.

Інша сторона - це фінансові оборудки власника підприємства. Я вивчав питання націоналізації «АвтоКрАЗу» із 2020 року, ще коли були масові страйки працівників. Вердикт такий - підприємство є жертвою багатомільярдних схем і фінансових махінацій з компаніями, пов‘язаними із Жеваго і банком «Фінанси та Кредит», який збанкрутував. Фактично на «АвтоКрАЗ» повісили багатомільярдну кредиторську заборгованість і пустили в банкрутство.

Тепер головні питання:

Хто буде платити по всіх цих боргових зобов’язаннях?

Чи притягнуть посадових осіб «АвтоКрАЗу» і банку «Фінанси та Кредит» до відповідальності за доведення до банкрутства стратегічного підприємства?

Чи зможе новий орган управління сформувати команду інженерів і машинобудівників, щоб відновити якісне виробництво авто? У Кременчуці багато гідних професіоналів, яких некомпетентне керівництво вижило із заводу.

Моя позиція така - борги має платити той, хто їх створив. А підприємство має працювати для цілей оборони країни в умовах війни.

Впевнений, реанімувати «АвтоКрАЗ» можна і треба. Цей завод - символ Кременчука. Буду пильно стежити за роботою нового керівництва автозаводу.

Щодо ситуації з «Укртатнафтою», то тут взагалі коментувати складно. Інформація про діяльність і активи утаємничена під час війни. Тому варто поки просто слідкувати за розвитком подій навколо підприємства.

Зі свого боку буду тримати руку на пульсі і по можливості інформувати.

Слава Україні!"

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

17 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 18:30
17 квітня 2024 18:30
17 квітня 2024 17:57
17 квітня 2024 17:11
17 квітня 2024 14:54
17 квітня 2024 13:41
17 квітня 2024 12:05
17 квітня 2024 09:00
16 квітня 2024 18:12