Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС у складі делегації українських парламентарів і представників громадянського суспільства здійснили робочий візит до Брюсселя. Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе, перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук та заступниця голови Комітету Марія Мезенцева разом з українськими колегами зустрілася з членами Європейського Парламенту. Також вони зустрілися з Катаріною Матерновою, заступницею Гендиректора Директорату Єврокомісії з питань політики сусідства та переговорів про розширення, з Пітером Вагнером, директором Служби інструментів зовнішньої політики ЄС, і експертами інституцій Євросоюзу. «Дякуючи «Zentrum Liberale Moderne» та фонду «Східна Європа» до Брюсселя приїхала велика група українських парламентарів і представників громадських організацій із адвокаційною місією. Пріоритетними питаннями були: євроінтеграційний поступ України, надання фінансової допомоги Україні, продовження та максимально швидке надання зброї, в тому числі і через Європейський фонд миру (EPF)», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона повідомила, що українська делегація значну увагу приділила питанням нагальної допомоги від європейських партнерів для того, щоби Україна збільшила свої спроможності і могла відновлювати енергетичну систему, зруйновану тероризмом російської федерації. Вона висловила сподівання, що резолюція Європарламенту щодо визнання росії державою-терористкою все таки буде ухвалена цього місяця. Наразі над документом триває робота.

Голова Комітету привітала рішення Європейської Комісії про надання Україні 18 мільярдів євро фінансової допомоги у 2023 році. Ці кошти мають бути спрямовані на забезпечення термінових потреб України: «Ми вдячні і безпосередньо лідерству Президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, і роботі всієї Комісії під її керівництвом. Ми також розуміємо, що поки триває дискусія між країнами-членами і поки, на жаль, внутрішньополітичний порядок денний використовується Угорщиною для того, щоби блокувати цей пакет. Дуже сподіваємося, що колеги з різних країн, колеги з Європейської Комісії знайдуть потрібні аргументи, щоби цей процес був розблокований, і рішення було остаточно ухвалене на рівні Європейської Ради».

Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала, що під час спілкування з європейськими партнерами обговорювали і той об'єм роботи, який має бути зроблений, щоби Україна якнайшвидше могла отримати оцінку Європейського Союзу щодо виконання семи умов, що ними супроводжували надання кандидатського статусу. «Думаю, що всі відчули - для того, щоби ми могли розраховувати на важливі, неординарні рішення Європейської Комісії чи Європейської Ради стосовно надання ранішої оцінки українського поступу на шляху до відкриття наших перемовин про членство в ЄС, необхідно максимально продемонструвати нашу спроможність, нашу не просто націленість, а реальну роботу над виконанням цих семи пунктів». Виконувати ці вимоги, на думку голови Комітету, потрібно максимально чітко, відповідно до правил і директив Європейського Союзу. «Це зокрема, стосується того ж таки закону про медіа. Дуже сподіваюся, що це зрозуміли і почули колеги і з інших фракцій, які працюватимуть над законодавством, яке ми маємо ухвалити. Я про це постійно говорю - нам потрібно його ухвалювати з першого разу так, щоби не треба було переробляти», - наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона впевнена, що увага з боку європейських партнерів до України, зважаючи вже на статус країни-кандидатки на вступ до ЄЄ, зараз є особливо пильною: «Ми сьогодні вже перебуваємо під лупою і дуже прискіпливою оцінкою з боку європейських партнерів. Вона не співмірна з тією оцінкою, що проводилася до того, як ми отримали кандидатський статус. Так, як ми відкидаємо будь-які внутрішні незгоди під час спільної роботи за кордоном, намагаючись забезпечити подальше зростання підтримки України задля спільної мети перемоги над ворогом, так само ми маємо вміти відділити зерна від полови і реально рухатися по виконанню цих семи пунктів без лавіювання під час ухвалення законопроєктів».

Голова Комітету переконана, що виконання цієї важливої роботи на шляху інтеграції до ЄС потребує взаємодії та мобілізації і Уряду, і Парламенту України. Але вона також впевнена, що шлях України до ЄС - це дорога з двостороннім рухом. Тому, з боку Брюсселя також має бути продемонстрована не тільки політична воля, а й чітке, оперативне виконання бюрократичних процедур, що стосуються оцінки роботи України в процесі євроінтеграції. «Я просто хочу, щоби політична воля в ухваленні рішення про кандидатський статус України була трансформована у бюрократичну волю його виконання», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11