Черговий фейк Росії щодо нібито продажу Україною наданої партнерами зброї остаточно розвінчано. Після спільних інспекцій представниками нашої держави та країн НАТО жодне з повідомлень про такий продаж не було підтверджене. Це була інформаційно-психологічна спецоперація з боку РФ, щоби посварити нас із партнерами.

Про це заявив народний депутат, заступник голови Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Я є членом ТСК з моніторингу отримання і використання під час воєнного стану міжнародної матеріально-технічної допомоги, зокрема зброї. Ми відстежили шляхи зброї від баз у Європі до лінії фронту. Жодних питань у наших партнерів немає. Звинувачувати нас у тому, що ми, перебуваючи у стані війни, перепродаємо кудись зброю, – це повна маячня. Це була спецоперація з боку Росії, щоб завадити постачанню озброєння Україні. Однак вони не просто не припинилися, а ще й збільшилися. Я думаю, вони й надалі зростатимуть», - переконаний політик.

За його словами, партнери України останнім часом активізували свої зусилля в напрямку постачання засобів протиповітряної оборони.

«Останніми днями до нас прийшли ЗРК NASAMS й Aspide. Також очікуємо франко-італійські комплекси ППО SAMP-T. IRIS-T уже працює і ще декілька установок ми очікуємо, як і систему HAWK. Усі вони різні, їх досить багато і я сподіваюся, що в найближчі місяці українське небо буде одним із найбільш захищених у світі», - сказав парламентарій.

Він також звернув увагу на те, що наші військові зв’язують ці різні комплекси від різних виробників і з різних країн у єдину систему.

«Це все озброєння країн НАТО, відповідно, воно працює за схожими алгоритмами й стандартами. Ми навчилися використовувати все це в комплексі, у єдиній мережі. Військові ідентифікують, що летить до нас, на якій швидкості, де його можна перехопити. Відповідно, щось збивається Гепардами, наприклад дрони, а от ракети «Калібр» збиває IRIS-T чи NASAMS», - зазначив Єгор Чернєв.

Він наголосив, що сьогодні країни-члени НАТО чудово розуміють важливість вступу нашої держави до Альянсу.

«Деякі наші партнери жартують, що тепер уже Україні треба приймати НАТО до себе, а не навпаки. Найбільшу підтримку ми відчуваємо від наших найближчих союзників – Польщі, країн Балтії, Чехії, Словаччини. Зараз нас розглядають більше, як країну, що може суттєво посилити Альянс на східному фланзі», - резюмував народний депутат.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11