Відбулося чергове засідання Робочої групи з питань вирішення актуальних проблемних питань у взаємовідносинах виробників (переробників) та продуктового ритейлу під головуванням Ганни Лічман, голови підкомітету з питань регуляторної політики Комітету з питань економічного розвитку.

Під час засідання були презентовані пропозиції ритейлу щодо збалансування взаємовідносин учасників продуктового ланцюжку в умовах воєнного стану, озвучена актуальна інформація щодо стану розрахунків між ритейлерами та постачальниками, а також розпочато обговорення питання саморегулювання господарської діяльності.

Презентуючи пропозиції ритейлу була запропонована модель – результат  плідної роботи в напрямку самоорганізації роздрібного ринку, не зважаючи на різні бізнес-моделі та жорстку конкуренцію між мережами.  З метою збалансування взаємовідносин постачальників та мереж, вирівнювання строків розрахунків з одночасним забезпеченням достатньої кількості продуктів харчування на полицях в магазинах, оцінивши реальні можливості ритейлу, запропоновано закріпити домовленості учасників роздрібного ринку на період воєнного стану у формі Меморандуму, яким передбачити таке:

встановлення строків розрахунків не більше 30 календарних днів на «базові харчові продукти» (окрім органічних), а саме: крупи (гречана, ячна, перлова, пшенична, горохова), борошно пшеничне, хліб (в т.ч., батон), молоко (окрім тривалого зберігання), яйця курячі (нефасовані), м’ясо (свинина, курятина), цукор-пісок (буряковий), макаронні вироби з м’яких сортів, сир кисломолочний, овочі нефасовані (картопля, морква, буряк, цибуля ріпчаста, капуста білокачанна);

поширити дію Меморандуму на товари, вироблені в Україні;

застосовувати граничні строки розрахунків у разі належного оформлення пакету первинних документів постачальником, зокрема, за умови вчасної реєстрації податкових накладних.

Наприкінці засідання головуюча звернула увагу на питання саморегулювання господарської діяльності, що актуалізувалося в контексті викликів воєнного часу, зокрема в рамках розгляду питань під час засідань Робочої групи (адже ланцюжок постачання харчових продуктів втримався протягом понад 8 місяців збройної агресії – і особливо у перші її тижні – здебільшого завдяки спроможності бізнесу до саморегулювання, як більш гнучкого механізму, ніж державне регулювання). Тому, як співавтор відповідного базового законопроекту (реєстр. № 4221), Ганна Лічман запропонувала повернутися до обговорення цього питання. Зокрема, запросила учасників зустрічі ознайомитись із законопроектом та обговорити його в рамках наступного засідання.

З більш детальною інформацією про хід заходу можна ознайомитися на сайті Комітету: https://komprompol.rada.gov.ua/news/main_news/74230.html

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:45
24 квітня 2024 18:39
24 квітня 2024 18:35
24 квітня 2024 15:47
24 квітня 2024 10:27