У Верховній Раді 10 листопада заплановано проведення комітетських слухань щодо впливу війни на довкілля нашої держави та його відновлення до природного стану. Захід спрямований на те, щоб звернути увагу міжнародної спільноти на тему екоциду в Україні.

Про це повідомила народна депутатка, членкиня Комітету з питань екологічної політики Юлія Овчинникова.

«Ми об'єднуємо парламентаріїв нашої країни, також передбачена участь парламентаріїв із країн ЄС, представників міжнародних організацій, центральних органів виконавчої влади, громадськості й науковців. Нам необхідно обговорити проблеми, які виникли в нашій державі. Це питання екоциду, впливу війни на біорізноманіття, знищення військами РФ промислових об'єктів та наслідки для довкілля. Також потребує обговорення питання правових, інституційних і фінансових аспектів відповідальності Росії за шкоду й обов'язково саме зелене відновлення нашої країни», - зазначила народна депутатка.

За її словами, у заході планують взяти участь понад сто учасників, більш як сорок спікерів. Є можливість доєднати представників із ПАРЄ.

«Слухання дуже важливі для того, щоб ми мали саме на цьому етапі фахове фіксування злочинів проти природи. Після цього, відповідно до вимог міжнародних стандартів, ми зможемо передати справи в міжнародні суди для подальшого притягнення РФ до відповідальності та виплат репарацій за завдану шкоду», - сказала Юлія Овчинникова.

Вона наголосила, що міжнародна спільнота має право й усі необхідні інструменти для створення спеціальні місії з метою оцінки шкоди довкіллю України.

«У процес також мають бути залучені всі експерти, які працюють у напрямку екоциду, юристи, екологічні представники громадськості, щоби спільно переглянути методики фіксування злочинів і сформувати стовідсотково доказову базу, щоб усі справи не розвалилися в міжнародних судах. Росія обов'язково має відповісти за злочини», - переконана політикиня.

Вона додала, що завдяки слуханням є можливість звернути увагу всіх наших партнерів, колег на те, що в Україні складається катастрофічна ситуація з довкіллям.

«Це впливає і на глобальний рівень, і на наше конституційне право на чисте довкілля. Тож ми маємо звертати увагу на цю тему й закликати міжнародну спільноту організувати моніторингову місію та визнати, що в нашій країні відбуваються екоцид», - зазначила народна депутатка.

На її думку, надалі Україні у процесі відбудови вдасться напрацювати дорожню карту змін, які будуть відповідати Угоді про асоціацію з ЄС, а також нашому європейському курсу та зеленому курсу.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59