Туреччина й ООН, як і весь світ, показали свою чітку позицію щодо питання про «зернову угоду», оскільки Росія використовує продовольство як зброю, маніпулює цим. Усі, крім РФ, зацікавлені у продовженні вивезення української агропродукції зерновим коридором.

Про це заявив народний депутат, член парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

«Ще влітку Лавров (очільник МЗС РФ - ред.) неодноразово заявляв, що частка України на світовому ринку зерна всього 1-2%, і це дуже мало. Однак коли відкрився зерновий коридор, коли всі побачили, яку кількість контрактів ми підписуємо, яка кількість суден вантажиться, бо всі хочуть нашу сільськогосподарську продукцію, то росіяни запанікували», - сказав парламентарій.

За його словами, Росії не подобається ситуація із «зерновою угодою», тому що їхня агропродукція не користується популярністю, а багато країн світу взагалі відмовляється від неї.

«Порівняно з минулим роком десятки країн відмовилися від співпраці з РФ. Тим часом нашу продукцію хочуть, бо ми стабільні. Навіть під час КОВІД-19, під час інших катаклізмів Україна виконувала всі контракти, ми ніколи не підводили наших друзів, наших партнерів. Я думаю, що зерновий коридор буде працювати, бо це важливо для всього світу, який уже чітко розуміє маніпуляції Росії», - наголосив політик.

Він додав, що продовження дії «зернової угоди» впливає й на наступну посівну кампанію в нашій державі, адже для її проведення необхідні кошти, щоб закупити насіння, добрива. Для цього аграріям потрібно експортувати зібраний урожай.

«Також зараз ведуться перемовини з різними фондами, щоби вони допомогли нашим фермерам. Однак експорт має працювати, бо потрібні ще й кошти для виплат пайовикам, яких в Україні 8 мільйонів. Не треба забувати, що близько 50% населення України проживає в сільській місцевості. Ці люди напряму залежать від сільського господарства, працюють у цій сфері, отримують гроші за паї тощо», - повідомив Дмитро Соломчук.

Він нагадав, що в нинішній ситуації держава активно допомагає фермерам доступними кредитами. З весни було видано понад 6 млрд грн кредитів під 0%. Через ситуацію з логістикою були пролонговані виплати кредитів до березня наступного року.

«Гроші для бізнесу - це найголовніше. Коли є вільні обігові кошти, тоді можна моделювати: купувати вантажівки для доставки продукції, будувати склади для її зберігання, розвивати переробку. Багато фермерів зараз зайнялися створенням невеликих цехів із переробки сільськогосподарської продукції. Це вигідно і для аграріїв, і для країни, бо створюється продукція з високою доданою вартістю, а в бюджет надходять додаткові податки», - резюмував народний депутат.  

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 квітня 2024 16:08
29 квітня 2024 15:29
29 квітня 2024 14:21
29 квітня 2024 13:58
29 квітня 2024 13:14
29 квітня 2024 13:05
29 квітня 2024 12:55
29 квітня 2024 12:37
28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48