На засіданні 18 жовтня Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув законопроєкти щодо їхньої відповідності праву ЄС та міжнародно-правовим зобов'язанням України:

 

проєкт Закону №0171 про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі «EU4Health». Програма створена для фінансування пріоритетних напрямів у сфері охорони здоров’я країн-членів ЄС та країн-учасниць програми. Останні мають доступ до неї на конкурсній основі. Бюджет програми становить 5,3 млрд євро. На 2022 рік Україна звільнена від вступного внеску. Реалізація «EU4Health» в Україні, за словами представників МОЗ, допоможе краще інтегрувати систему охорони здоров’я України у європейську. Комітет ухвалив рішення рекомендувати ухвалити проєкт закону за основу та в цілому.

 

Проєкт Закону №7658 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40226) про інноваційні парки. Законопроєкт визначає правові та організаційні засади створення і функціонування інноваційних парків на території України. За висновком Комітету, він не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву Європейського Союзу.

 

Проєкт Закону №7290 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39449) про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України. Мета законопроєкту - привести положення Кримінального кодексу України у відповідність до норм міжнародного права та забезпечити кримінально-правове переслідування за міжнародні злочини (геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини). Проєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням у сфері європейської інтеграції.

 

Законопроєкт №6470 про внесення змін до Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» для встановлення порядку використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у наукових та навчальних цілях. Документ пропонує механізми зменшення бюрократичного тиску на заклади науки та освіти, що досліджують наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори. Комітет ухвалив висновок, що законопроєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням у сфері європейської інтеграції.

 

Проєкт Закону №8010 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40418) про спеціальний правовий режим господарської та інвестиційної діяльності на території пріоритетного розвитку «Чернігівщина». Проєкт пропонує встановити на території Чернігівської області спеціальний правовий режим господарської діяльності, як вказано у пояснювальній записці, — для залучення інвестицій. За висновком Комітету, законопроєкт не відповідає міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та потребує експертного висновку Антимонопольного комітету України з метою оцінки впливу на конкуренцію у зв’язку з наданням державної допомоги суб’єктам господарювання.

 

Проєкт Закону №8087 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40553) про внесення змін до деяких законів України щодо невідкладних заходів посилення спроможностей із кіберзахисту державних інформаційних ресурсів та об'єктів критичної інформаційної інфраструктури. Документ пропонує створити належну правову основу для здійснення заходів з попередження, виявлення і припинення актів агресії у кіберпросторі в умовах війни рф проти України, а також удосконалити нормативно-правову базу у сфері кібербезпеки. Комітет ухвалив висновок, що за заявленою метою не суперечить Угоді про асоціацію та положенням Директиви 2016/1148 в частині забезпечення захисту державних інформаційних ресурсів та об'єктів критичної інформаційної інфраструктури, разом цим потребує експертного висновку Антимонопольного комітету України з метою оцінки допустимості державної допомоги.

 

Проєкт Закону №7597 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40125) про внесення змін до пункту 5 частини другої статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їхнього шкідливого впливу на здоров'я населення». Законопроєкт пропонує дозволити куріння звичайних та електронних сигарет

у спеціально відведених для цього місцях та/або на відкритих (літніх) майданчиках закладів ресторанного господарства. За висновком Комітету, положення проєкту закону не відповідають міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

 

Проєкт Закону №7714 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40330) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрових поштових марок. Проєкт регулює використання електронної марки та пропонує віднести її до об’єктів, які не підлягають оподаткуванню. Комітет ухвалив висновок, що положення проєкту закону не суперечать міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

 

Проєкт Закону №7560 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40021) про внесення змін до Податкового кодексу України та Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість та митом операцій з постачання автомобілів, що використовуються в оборонних цілях. Положення проєкту закону не суперечать міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

 

Проєкт Постанови №7470 (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=74377) про Заяву Верховної Ради України про забезпечення гарантій свободи слова і верховенства права щодо журналістів і засобів масової інформації як ключових критеріїв для вступу України до Європейського Союзу. Проєкт Постанови за своєю спрямованістю не суперечить праву Європейського Союзу та зобов’язанням України в рамках Ради Європи.

 

Проєкт Закону №4568 (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70786) про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами. Документ, зокрема, пропонує встановити спеціальні вимоги до окремих груп матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами; запровадити вимоги до перероблених пластикових матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами; встановити порядок державної реєстрації об'єктів, що використовуються у виробництві матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами. Комітет ухвалив висновок, що законопроєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву Європейського

Союзу.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37