17 жовтня 2022 року у форматі відеоконференції відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 В ході засідання члени Комітету розглянули 2 законопроекти, з опрацювання яких Комітет визначено головним, та 1 законопроект, який Комітету доручено опрацювати та подати висновок до головного комітету.

 За результатами розгляду Верховній Ради України рекомендовано: проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо використання громадськими організаціями права на доступ до публічної інформації, реєстр. № 7512 від 01.07.2022, поданий народним депутатом України Рущишиним Я.І. та іншими народними депутатами України, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з урахуванням пропозицій Комітету.

Законопроект було розроблено з метою розширення можливостей та інструментів, за допомогою яких громадські організації можуть безперешкодно реалізувати своє право на звернення.

Для досягнення поставленої мети проектом Закону пропонується статтю 5 Закону України викласти в новій редакції, доповнивши її положенням, згідно з яким звернення, які подаються громадським організаціями, що зареєстровані відповідно до чинного законодавства, розглядаються як колективні.

Під час обговорення законопроекту народними депутатами -  членами Комітету відзначено, що основні зауваження до законопроекту стосуються необхідності розповсюдження його положень не тільки на громадські організації, а й на громадські спілки. Враховуючи зазначене, в проекті Закону доцільно використовувати комплексне поняття «громадські об’єднання», що за своїм змістом охоплює як громадські організації, так і громадські спілки (відповідно до частини другої статті 1 Закону України «Про громадські об’єднання»), у тому числі в назві законопроекту.

       Проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо деяких питань визначення правового статусу тимчасово окупованих територій України в умовах воєнного стану, реєстр. № 8088 від 29.09.2022 року, поданий народним депутатом України Горбенком Р.О. та іншими народними депутатами України, включити до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

Законопроектом передбачається, що в умовах воєнного стану тимчасово окуповані території, дата початку і дата завершення тимчасової окупації визначатимуться Кабінетом Міністрів України. Також Уряд наділяється повноваженнями щодо можливості визначати, змінювати і скасовувати правовий режим тимчасово окупованої території під час дії в Україні правового режиму воєнного стану. Окремою нормою визначено, що на адміністративній межі між тимчасово окупованою територією та іншою територією України рішенням Кабінету Міністрів України може запроваджуватися тимчасовий прикордонний контроль.

Фактично, мова йде про передачу відповідних повноважень від Ради національної безпеки і оборони України, яка не має достатніх правових механізмів для виконання положень Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» у чинній редакції.

Під час обговорення проекту Закону народними депутатами України – членами Комітету вказано на його актуальність з огляду на нагальну необхідність створення передумов для визначення тимчасово окупованих територій України в умовах воєнного стану, що, як наслідок, забезпечить громадянам можливість реалізувати права і свободи, які відповідно до чинного законодавства пов’язуються із фактом визнання території, на якій вони проживали чи проживають, тимчасово окупованою.

 У висновку, наданому головному комітету, рекомендовано проект Закону України про внесення змін до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", реєстр. № 8093 від 03.10.2022, поданий народним депутатом України Чернєвим Є.В. та іншими народними депутатами України, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

20 травня 2024 18:20
20 травня 2024 17:17
20 травня 2024 16:40
20 травня 2024 16:01
20 травня 2024 15:29
20 травня 2024 15:27
20 травня 2024 14:39
20 травня 2024 10:51
19 травня 2024 14:00
19 травня 2024 13:30