Про це голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС заявила під час дискусії «Кінець епохи популізму? Майбутнє впливу Кремля на західні демократичні суспільства та політичні партії» Варшавського безпекового форуму. Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що, на жаль, популістська ера не завершилася. Ті уряди та сили, які намагалися вплинути на політиків і людей всередині суспільств у Європі, як і загалом у світі, - і далі не припиняють це робити: «Вони будуть продовжувати атакувати і використовувати ті методи, які вони використовували раніше. Будуть підкуповувати політиків. Це може трохи дорожче обійдеться, бо бути на боці абсолютного зла стає не трендовим, але вони не відмовляться від своїх методів».

Голова Комітету вважає, що поки, на жаль, рано говорити про стійкість демократичного світу до популізму. Звісно, світ почав більш тверезо дивитися на багато процесів, однак ці зміни відбуваються дуже повільно: «Те, про що ми попереджали роками - ішло, мов вода у пісок. Я пригадую, як протягом років відвідувала різні заходи й конференції, говорила й попереджала про те, що сталося, відбувається зараз і ще буде продовжуватися. Але ніхто до цього серйозно не дослухався. Тому ми лише напрацьовуємо стійкість».

Водночас, Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що багато з тих помилок, яких зараз припускаються, зокрема європейські країни, не допомагають цю стійкість вибудовувати: «Я, наприклад, вважаю, що невигнання пана Шрьодера із Соціал-демократичної партії є величезною помилкою. І це прокладає дорогу кремлю й далі використовувати ті методи, якими він послуговувався досі. Або, наприклад, як Угорщина бере в заручники ЄС у переговорах про нові пакети санкцій щодо росії. І коли вони не отримують жорсткої відповіді, коли вони не бачать, що цінності захищають - це лише поглиблює нашу вразливість, замість того, щоб зміцнювати нашу стійкість».

Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена, що світ може багато чого навчитися в українського суспільства, яке продемонструвало унікальну стійкість, а також ще одну важливу річ - горизонтальні зв’язки, які українці вміють миттєво вибудовувати, незалежно від роботи інституцій: «Це неймовірна, унікальна здатність нашого суспільства».

Голова Комітету заявила, що залишатися об’єднаними для України та її союзників є зараз найголовнішим завданням: «Бо це наш спільний інтерес. Йдеться не тільки про безпеку України, а про безпеку всього світу, про виживання усієї західної цивілізації. І ця бензоколонка, яка вдає із себе державу, має припинити отримувати мільярди за енергоресурси. Цей Карфаген має бути зруйновано, економічно його має бути ослаблено до такого ступеню, щоби рф не могла атакувати в жодний спосіб - ні через економічний шантаж, ні військово, ні своєю пропагандою. Але ми поки не маємо єдності в тому, що росія не просто не може перемогти у цій війні, а має бути переможена. Це має стати нашою спільною метою».

Іванна Климпуш-Цинцадзе також закликала західних політиків та лідерів працювати з їхніми суспільствами: «Потрібно пояснювати, що буде важко. Ви платите грошима, своїм дискомфортом, тим, що ваші домівки цієї зими будуть не такі теплі, як ви звикли, але це плата за те, у що ви вірите. І це, насправді, найменша ціна, яку можна заплатити, щоб зберегти майбутнє. Бо те, що сьогодні сприймається як належне - це, насправді, майбутнє ваших дітей та онуків. І це теж урок, який світу дає Україна. Ми платимо найвищу ціну - життями наших людей, тортурами над нашими людьми, руйнуванням нашої інфраструктури, але ми розуміємо, за що ми платимо і чого хочемо досягти. Ми віримо у свою мету і хочемо, щоб наші союзники вірили так, як і ми. Ми боремось за свободу, демократію, світовий порядок, яким вільний світ продовжує насолоджуватися».

Голова Комітету також закликала Захід продемонструвати більшу рішучість у протистоянні ядерному шантажу росії. «Україна віддала свій ядерний арсенал. Зараз нам погрожують ядерною зброєю. Ми маємо цей фіговий листок, який зветься Будапештський меморандум. І зараз ми б хотіли побачити значно більшу рішучість і готовність тих держав, які спроможні це зробити - сказати дуже чітко, на що вони, насправді, готові», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00