5 жовтня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні розглянув проєкт Закону про внесення змін до розділу 6 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Український культурний фонд» щодо особливостей діяльності Українського культурного фонду на період дії воєнного стану (№ 8023). До обговорення законопроєкту були запрошені керівники УКФ, члени Наглядової ради УКФ, представники Міністерства культури та інформаційної політики України.

«Законопроєктом пропонується установити, що тимчасово, до останнього дня року (включно), в якому припиняється або скасовується воєнний стан, норма щодо здійснення фінансування поточної діяльності та матеріально-технічного забезпечення Українського культурного фонду, діяльності експертних рад Фонду в обсязі, що не перевищує 16% відсотків річних надходжень Українського культурного фонду з усіх джерел, не застосовується. Це допоможе: стабілізувати діяльність УКФ, покращити організаційну спроможність; не допустити  звільнення працівників; зберегти Фонд як важливу установу розвитку сфери культури та креативних індустрій», — пояснила співавторка законопроєкту, заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук.

За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти проєкт Закону щодо особливостей діяльності Українського культурного фонду на період дії воєнного стану за основу та в цілому в редакції Комітету, зокрема виключити пункт 2.2, яким передбачено «тимчасово, на період дії воєнного стану, передати окремі повноваження Наглядової ради Фонду центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах культури та мистецтв та Дирекції Фонду». Комітет дійшов згоди, що ця норма має бути доопрацьована.

Крім того, Комітет рекомендував ухвалити за основу проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про культуру» щодо впровадження та ведення електронних реєстрів обліку та управління культурною спадщиною та культурними цінностями України (№ 8024).

Особливої актуальності та негайного законодавчого закріплення питання ведення електронних реєстрів набуло з початком повномасштабної війни держави-агресорки проти України, адже окупант нещадно руйнує та грабує наші пам’ятки та культурні цінності. На цьому наголосила заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва.

Серед іншого, законопроєкт дозволяє закладам культури на місцях (Центри культурних послуг) надавати іншим державним або комунальним закладам культури своє майно, яке ними не використовується для провадження статутної діяльності.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримує ініціативу впровадження електронних реєстрів. Водночас проєкт потребує доопрацювання, зокрема в частині  правових, економічних і організаційних відносин, пов’язаних з передаванням майна від державного або комунального закладу культури іншому закладу культури.

У межах контрольної функції Комітет розглянув стан і проблеми виконання Закону України «Про систему іномовлення України». З цією метою заслухали генеральну директорку ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» Юлію Островську і шеф-редактора каналів іномовлення «Дом» та «Freedom» Олексія Мацуку.

На базі підкомітету з питань інформаційної політики та європейської інтеграції буде створено постійну робочу групу щодо вдосконалення законодавства та напрацювання шляхів трансформації іномовлення України відповідно до викликів воєнного часу.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11