Комітет 18 лютого провів круглий стіл на тему: «Законодавче забезпечення організації та проведення місцевого референдуму в Україні».

Захід відбувся у гібридному форматі за сприяння та підтримки Проекту Ради Європи «Підтримка конституційних і правових реформ, конституційне правосуддя та надання допомоги Верховній Раді у проведенні реформ, спрямованих на підвищення її ефективності».

Голова Комітету Андрій Клочко, відкриваючи захід, зазначив: «Ухвалення Закону України «Про місцевий референдум» надасть громадам можливість оперативно вирішувати питання місцевого значення шляхом прямого голосування, запровадить механізми впливу громадян через інститут референдуму на рішення місцевої влади, що особливо важливо в умовах реформи децентралізації. Завдяки ініціюванню місцевих референдумів, підготовці їх проведення та участі в них, підвищуватиметься рівень розвитку громадянського суспільства, формуватиметься громадянська активність та політична культура народу як єдиного джерела та носія влади».

Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов звернув увагу на те, що тільки за останні два роки Венеційська комісія Ради Європи (Європейська комісія «За демократію через право») надала близько 15 висновків та рекомендацій щодо покращення українського законодавства та приведення його у відповідність до європейських принципів, стандартів та кращих міжнародних практик. «Зокрема, можна зазначити висновки та рекомендації щодо проектів законів України «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», «Про політичні партії в Україні», «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування. І якщо уважно переглянути ці висновки - можна переконатись, що принципи верховенства права, демократії та прав людини є наріжним каменем та критерієм більшості висловлених експертами рекомендацій» - наголосив Стен Ньорлов.

Заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліна Загоруйко зазначила: «Якщо ми раніше постійно говорили про трансформацію політичного режиму, то зараз видається так, що Конституція і чинне законодавство закладає достатньо підстав говорити про те, що ми все таки входимо у фазу впровадження демократичного політичного режиму, принаймні в частині виборчої і референдумної реформи, тому що тільки сильні інститути зможуть забезпечити адаптацію і реагування політичної системи до соціальних запитів, які в нашому житті постійно змінюються. Тому нашим завданням є не просто прийняття законопроекту, а такого законопроекту, який би зробив цей інститут і сильним, і ефективним. Що може його посилити? Звичайно посилити його можуть і рекомендації Венеційської комісії і пропозиції народних депутатів України, і також ті рекомендації, які до нас надходять від громадських організацій, експертного середовища та науковців. Я все ж таки вірю, що у фіналі ми отримаємо якісний документ і вже незабаром наші українці матимуть змогу долучитись до вирішення найактуальніших питань, які відносяться до питань місцевого значення. Місцевий референдум - це важлива форма участі, так як він стосується питань повсякденного життя жителів громад».

Член Робочої групи з розробки проектів законів з питань народовладдя Юлія Кириченко розповіла учасникам про законодавче регулювання інституту місцевого референдуму в Україні, стадії напрацювання Робочою групою тексту законопроекту про місцевий референдум та провела презентацію проекту Закону України «Про місцевий референдум» за реєстр. №5512.

Член Венеційської комісії Нікос Алівізатос та експерт з питань виборів Бюро з демократичних інститутів і прав людини Ейріні Гунарі представили висновок Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційської комісії) щодо законопроекту за реєстр. № 5512.

Учасники круглого столу, зокрема, народні депутати, представники державних органів, асоціацій органів місцевого самоврядування, вітчизняних і міжнародних організацій та інституцій обмінялися думками щодо основних положень законопроекту та висновку Венеційської комісії, а також окреслили можливі напрямки вдосконалення зазначеного законопроекту.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 березня 2024 19:00
18 березня 2024 18:03
18 березня 2024 17:53
18 березня 2024 17:28
18 березня 2024 14:45
18 березня 2024 14:29
18 березня 2024 14:06
18 березня 2024 13:38
18 березня 2024 10:52
18 березня 2024 10:09