Комітет із питань інтеграції України до ЄС на засіданні 16 лютого заслухав звіти Державної митної служби, Державної прикордонної служби, Міністерства закордонних справ України, а також Міністерства фінансів України про заходи, які мали бути ними вжиті на виконання рішення Комітету, ухваленого на виїзному засіданні восени. Йдеться, зокрема, про заходи щодо реформування митної системи відповідно до норм ЄС.

Виїзне засідання в Закарпатській області відбулося 15-16 вересня 2021 року. Члени Комітету відвідали пункти пропуску на кордоні України із сусідніми державами, щоб з’ясувати, які ключові та системні проблеми потребують втручання Парламенту. Під час засідання учасники обговорили питання пропускної спроможності й інфраструктуру пунктів пропуску, запобігання контрабанді та корупції, а також реформування митної системи відповідно до норм ЄС. За результатами засідання Комітет ухвалив рекомендації відповідальним органам влади щодо розв’язання виявлених проблем та реформування митниці.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина повідомила, що цього року Україна буде прийнята до всіх механізмів, включаючи конвенції про Єдиний режим митного транзиту Європейського Союзу. Для цього Україні треба буде внести зміни у своє митне законодавство. Зараз ці зміни розробляє Уряд і невдовзі їх має бути внесено на розгляд Парламенту.

У Держприкордонній службі повідомили, що все ще шукають шляхи встановлення спільного контролю на кордоні із сусідами. Наразі послідовний контроль у спільному місці є лише на українсько-польському кордоні в 4-х автомобільних пунктах пропуску. Проблема полягає в несумісності шенгенського та українського законодавства. Шенгенський кодекс про кордони тлумачить територію спільного пункту пропуску як місце, де застосовуються тільки закони та норми ЄС, навіть якщо пункт пропуску розташований на території України.

За словами Юрія Лисюка, начальника управління організації прикордонного контролю Адміністрації Держприкордонслужби, українська сторона працює над аналогом угоди, укладеної між Угорщиною та Сербією. Між цими двома країнами працює пункт спільного контролю, незважаючи на те, що Сербія не є членом ЄС. За цією моделлю Україна планує відкрити пункт на кордоні з Угорщиною. «В угорців є угода з сербами. Ми її беремо за основу. Будемо рухатись так, як угорці з сербами. А наступний крок — будемо далі за аналогією працювати зі словаками. Думаю, вони це підтримають», — поінформував Юрій Лисюк.

Голова Комітету зазначила, що питання встановлення спільного контролю з ЄС потрібно було б підняти до рівня переговорів про оновлення Угоди про асоціацію: «Потрібно внести це питання до переговорів про оновлення Угоди про асоціацію, бо це питання має обговорюватися на загальнополітичному рівні».

Заслухавши звіти органів влади, Комітет ухвалив рішення:

   інформацію представників центральних органів виконавчої влади та представників неурядового сектору щодо  реформування митної системи відповідно до норм ЄС взяти до відома;

   спільно з урядом вжити необхідних заходів щодо прискорення розробки та прийняття відповідних нормативно-правових актів, посилити співпрацю щодо реформування митної системи в рамках Парламентського комітету асоціації;

   провести наступне засідання в рамках парламентського контролю реформування митної системи відповідно до норм ЄС в жовтні 2022 року.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

23 квітня 2024 10:43
22 квітня 2024 20:17
22 квітня 2024 18:13
22 квітня 2024 16:47
22 квітня 2024 13:40
22 квітня 2024 13:32
22 квітня 2024 13:04
22 квітня 2024 11:54
22 квітня 2024 11:41
22 квітня 2024 10:55