Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні 16 лютого заслухав Звіт Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на надання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Комітет дійшов висновку, що загалом рівень забезпечення отримувачів «пакунком малюка» та грошовою компенсацією вартості такого пакунка на дітей, які народилися з вересня 2018 року до грудня 2020 року, є високим і становить 94 відсотки. Водночас виявлено численні факти порушення законних прав громадян через неотримання з незалежних від них причин «пакунка малюка».

Аудит використання бюджетних коштів на реалізацію зазначеного проєкту показав, що рішення центральних та місцевих органів виконавчої влади не забезпечили ефективного використання коштів державного бюджету.

Нормативна база щодо порядку залучення міжнародної технічної допомоги, використання коштів на закупівлю «пакунка малюка» і виплату грошової компенсації вартості такого пакунка має суттєві прогалини та потребує врегулювання низки питань для запобігання неефективному використанню бюджетних коштів.

Крім того, учасники засідання звернули увагу на факт незабезпечення Міністерством соціальної політики України об’єктивного визначення розміру одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», наслідком чого стало надлишкове перерахування коштів на рахунок міжнародної прибуткової організації (ЮНОПС). Комітет вирішив звернутися до правоохоронних органів з проханням прискорити розгляд порушеної з цього питання кримінальної справи.

Також на засіданні Комітет підтримав до другого читання два законопроекти, щодо яких він є головним:

— проект Закону про внесення змін до Закону України «Про охорону дитинства» щодо забезпечення дієвого механізму надання державної допомоги сім'ям з дітьми (№ 3124);

Комітет пропонує не включати державну соціальну допомогу на дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, дітей, які мають тяжкі захворювання, до сукупного доходу багатодітної сім’ї, який враховується під час визначення права на пільги.

— проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження (№ 6287).

Автори законопроекту пропонують запровадити державні субсидії для відшкодування витрат на оренду нерухомого майна книгарням, а також надавати сертифікати при народженні дитини і при досягненні нею 14-ліття на придбання книжок у розмірі 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Цей законопроект рекомендували ухвалити в другому читанні та в цілому з урахуванням пропозиції заступника голови Комітету Павла Сушка передбачити обов’язкову наявність книг для людей з особливими потребами у книгарнях. Члени Комітету погодили, що відповідна норма має набути чинності 1 січня 2024 року.

Розглянули ситуацію, яка склалася у Національній комісії зі стандартів державної мови, і яка може призвести до блокування повноцінної роботи Комісії.

«Ми стурбовані тим, що Комісія, яка тільки розпочала свою роботу, зараз, на жаль, стикається з тим, що ця робота може зупинитися. Це категорично неприпустимо, і тому ми будемо робити все можливе, щоб робота Комісії не була призупинена», — прокоментував народний депутат Володимир В’ятрович.

Комітет рекомендував:

Національній комісії зі стандартів державної мови, її членам діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Не допускати порушення законодавства; забезпечити неухильне виконання завдань і функцій, покладених на Комісію законодавством, зокрема не допускати невиправданих затримок або припинень процесу перевірки рівня володіння державною мовою та видавання державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою;

Кабінету Міністрів України провести перевірку законності та наявності визначених законом підстав дотримання юридичних процедур під час звільнення з посади голови Комісії Демської Орисі Мар’янівни та внесення відповідних відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

Міністерству освіти і науки України не допускати неправомірного втручання в діяльність Комісії та забезпечити її діяльність відповідно до вимог законодавства;

Міністерству юстиції України з’ясувати законність і в разі виявлення порушень — переглянути зміни даних про керівника комісії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Також Комітет розглянув стан виконання свого рішення від 30 червня 2021 року про захист культурної спадщини та культурних цінностей України на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та затвердив рішення за результатами слухань у Комітеті на тему: «Збереження археологічної спадщини та інших культурних цінностей: аналіз, проблеми та пропозиції щодо їх врегулювання» в частині захисту археологічної спадщини та культурних цінностей, які розташовані на тимчасово окупованих територіях.

Нагадаємо, що у межах вказаних слухань розглядали питання ефективності законодавства та проблему реалізації державної політики у сферах охорони культурної спадщини в контексті охорони археологічної спадщини, вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей. Однією з тем, яку обговорили учасники слухань, була проблема захисту археологічної спадщини та культурних цінностей, які розташовані на тимчасово окупованих територіях. Учасники слухань зазначили, що однією з головних передумов неефективності державної політики у цій сфері є недосконалість законодавчої бази та недостатність взаємодії між органами охорони культурної спадщини, правоохоронними органами та іншими органами держави. Рішенням Комітету рекомендовано вжити вичерпних заходів, спрямованих на захист національних інтересів України, протидію руйнівній політиці Російської Федерації щодо культурної спадщини України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, на тимчасово непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей.

 

 


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

15 квітня 2024 18:11
15 квітня 2024 18:10
15 квітня 2024 15:32
15 квітня 2024 14:25
15 квітня 2024 14:14
15 квітня 2024 12:43
13 квітня 2024 11:41
13 квітня 2024 09:00
12 квітня 2024 17:26
12 квітня 2024 16:32