Засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг відбулося 8 лютого в режимі відеоконференції.

Комітет розглянув підготовлений до другого читання проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку систем накопичення енергії» (№5436-д).

Метою прийняття проекту є законодавче врегулювання діяльності з накопичення енергії та визначення статусу систем накопичення енергії та оператора системи накопичення енергії.

Зокрема, законопроектом пропонується:

- ввести нові терміни: «система накопичення енергії», «оператор системи накопичення енергії», «повністю інтегровані елементи мережі»;

- створити нового учасника ринку електричної енергії – «оператор системи накопичення енергії» та визначити його права та обов’язки;

- врегулювати питання ліцензування діяльності з накопичення енергії;

- врегулювати питання можливості використання системи накопичення енергії споживачами, а також виробниками електричної енергії, зокрема, виробниками електричної енергії з відновлювальних джерел енергії;

- встановити загальну заборону для оператора системи передачі та операторів систем розподілу провадити діяльність з накопичення енергії.

Як зауважив Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, законопроект синхронізує правила і термінологію енергетичного ринку України з європейським і матиме практичний ефект - дозволить виправляти дисбаланси, які виникають на ринку протягом доби або кількох днів.

Члени Комітету затвердили порівняльну таблицю, врахувавши у законопроекті комітетські правки № 1, 2, 19, 23 24 31 34 43 48 65 68 та правку №10, викладену в редакції Комітету.

Комітет рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту у другому читанні прийняти його в цілому.

Також був розглянутий проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про ринок природного газу» (щодо участі держави у регулюванні ринку природного газу)» (№6426) та альтернативний законопроект №6426-1.

Андрій Герус, як один із авторів проекту №6426-1, повідомив, що основною ідеєю створення даного документа було: звести законодавство первинного і вторинного рівнів, яке стосується ринку природного газу, в один законопроект.

За словами голови Комітету: «Надійшло багато листів від різних асоціацій, різних учасників ринку і, на мою думку, це питання потребує додаткового опрацювання». Він запропонував не рекомендувати обидва законопроекти для включення до порядку денного сесії Верховної Ради, а провести додаткові консультації.

За підсумками обговорення членами Комітету була підтримана пропозиція відправити обидва законопроекти на доопрацювання.

Народні депутати заслухали інформацію Міністерства економіки щодо заходів з розробки та реалізації Програми Президента України «Велика термомодернізація (енергоефективність)».

«Одним із шляхів зменшення споживання імпортного газу і покращення якості життя громадян, а також інвестиційної привабливості старого житлового фонду, є комплексна термомодернізація багатоквартирного житлового фонду, збудованого 50-60 років тому назад», - зазначили представники міністерства, представляючи Програму.

За їх словами, в ході першого етапу термомодернізації, реалізацію якого пропонується розпочати у 2022 році, планується охопити 5000 будинків (10% від загальної кількості багатоквартирних будинків, що першочергово потребують такої модернізації). Він стосуватиметься 1,7 млн людей. Планується, що після проведення модернізації витрати на опалення кінцевих споживачів зменшаться на 50%.

Доповідачі поінформували про порядок фінансування і відбору об’єктів для проведення термомодернізації, а також проведення яких робіт вона передбачає.

Представники Міністерства відповіли на запитання учасників засідання.

Народні депутати підкреслили важливість запропонованого проекту і необхідність прискорення енергомодернізації будинків у масштабах всієї країни. Водночас, члени Комітету наголосили на необхідності суттєвого доопрацювання Програми. Прозвучала пропозиція залучити до роботи над її розробкою і реалізацією органи місцевого самоврядування.

Під час засідання було затверджено Звіт про роботу Комітету за період шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та Орієнтовний план основних заходів Комітету на період сьомої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання. Народні депутати також затвердили Пропозиції Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11