9 лютого у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування, на якому було розглянуто проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедури проведення екологічного аудиту» (№ 6349).

Проектом, зокрема, пропонується:

- усунути прогалини у законодавстві щодо здійснення обов’язкового екологічного аудиту для об’єктів та видів діяльності, які можуть мати значний вплив на довкілля і підлягають оцінці впливу на довкілля;

- врегулювати процедури здійснення обов’язкового екологічного аудиту у разі ліквідації або виведення з експлуатації підприємств, установ або організацій, їх структурних підрозділів;

- встановити, що висновок екологічного аудиту має бути оформлений окремим документом та визначити його зміст;

- забезпечити оприлюднення висновків обов'язкового екологічного аудиту;

- встановити необхідність здійснення обов’язкового екологічного аудиту у разі визнання судом наявності порушень вимог природоохоронного законодавства України.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу.

Члени Комітету розглянули законопроект «Про здійснення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» (№ 6458), спрямований на удосконалення механізму здійснення комплексної реконструкції застарілого житлового фонду. Зокрема, пропонуються необхідні процедури і визначаються взаємовідносини з власниками житла та мереж.

Під час обговорення відзначалася актуальність прийняття законопроекту. Водночас, відзначалася необхідність врахування при затвердженні проектів комплексної реконструкції екологічних вимог і проведення робіт, спрямованих на покращення санітарно-екологічного стану відповідних територій.

Ряд зауважень до проекту також висловила представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Зокрема, вони стосувалися: уточнення критеріїв віднесення житла до застарілого і ветхого; забезпечення соціального ремонту у житлі, призначеному для відселення громадян; збільшення терміну обов’язкового завчасного попередження громадян про плановане відселення.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримати прийняття законопроекту за основу з урахуванням пропозицій Комітету та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про право на цивільну вогнепальну зброю» (№ 5708) та альтернативний до нього «Про право на самозахист та володіння цивільною вогнепальною зброєю» (№ 5708-1), а також пов’язані з ними законопроекти: «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України «Про право на цивільну вогнепальну зброю» (№ 5709), «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України «Про право на самозахист та володіння цивільною вогнепальною зброєю» (№ 5709-1). Під час обговорення зазначалося, що дані проекти, зокрема, стосуються осіб, які виконують державні функції у сфері екології: екологічних інспекторів, лісівників, рибних інспекторів.

Представник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів зауважив, що вважає за недоцільне позбавлення інспекторів права носіння вогнепальної зброї, як це передбачено проектами.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності внести пропозицію Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу законопроекти № 5708 і № 5709 з урахуванням рекомендацій Комітету та пропозицій Міндовкілля.

Окрім цього, на засіданні було прийнято рішення включити до Плану роботи Комітету проведення комітетських слухань з питань вільного доступу до інформації про стан довкілля та захисту прав на безпечне для життя і здоров'я довкілля. Порядок проведення слухань, порядок денний, формат і дату їх проведення буде визначено додатково.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 17:10
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24
26 квітня 2024 10:55