9 лютого Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування в режимі відеоконференції розглянув Звіт Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання коштів держбюджету, виділених у 2020 році Міністерству охорони здоров’я для здійснення публічних закупівель за бюджетними програмами «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» та «Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями».

Представляючи Звіт, член Рахункової палати Василь Невідомий зазначив, що протягом 2020 року було використано 8,1 млрд грн, або 87% коштів, виділених у державному бюджеті на медичні закупівлі, проте «цілі затверджених бюджетних програм досягнути не вдалося, тому своєчасний доступ пацієнтів до необхідних лікарських засобів, вакцин, виробів не було забезпечено».

Загалом, за словами Василя Невідомого, на медичні закупівлі 2020 року було спрямовано 9,4 млрд грн за двома бюджетники програмами, а також надійшло матеріальних цінностей ще на 5,6 млрд грн, які були закуплені за кошти бюджету 2015-2019 років. З 2015 року закупівлі здійснювались через залучені міжнародні організації, а з лютого 2020 року на це також уповноважене ДП «Медичні закупівлі України».

«Міжнародними спеціалізованими організаціями у 2020 році проведено процедури закупівлі лише на 43,5% найменувань, а поставлено лікарських засобів лише на 0,09 млрд грн, або менше 3% коштів, які були їм перераховані», - наголосив доповідач, додавши, що за 9 місяців 2021 року було поставлено лікарських засобів, вакцин і виробів ще на 1,9 млрд, а за двома напрямами, на момент проведення аудиту, поставки не розпочиналися.

ДП «Медичні закупівлі України» протягом року здійснило закупівлі за 78% найменувань за всіма напрямами і майже завершило закупівлі за кошти бюджету, поставивши у 2020 році менш як 2% і протягом 9 місяців наступного року – майже 90% лікарських засобів, вакцин і виробів.

Член Рахункової палати констатував: «Майже 60% рекомендацій, наданих за результатами попереднього аудиту за 2019 рік, не було виконано, а управлінські прорахунки, порушення і недоліки мали системний характер».

МОЗ не вдалося забезпечити належне планування закупівлі лікарських засобів: не проведено детальні розрахунки, не враховано ефективність програм, розподіл бюджетних коштів здійснено з порушеннями, не враховано наявні залишки і очікувані поставки за рахунок коштів попередніх років. «Сумарний обсяг наявних залишків та надходжень матеріальних цінностей становив 10,2 млрд грн, що навіть перевищує обсяг коштів, які виділялися на медичні закупівлі у 2020 році», - підкреслив Василь Невідомий, додавши, що це створило великі ризики невикористання лікарських засобі до завершення строку придатності.

Також Міністерство не забезпечило ефективне управління та контроль за виконанням угод міжнародними організаціями.

Окрім того, 2020 році не були належним чином вирішені процедурні питання підготовки закупівлі, зокрема, формування технічного завдання і відбору міжнародних спеціалізованих організацій для закупівель. А окремі закупівлі ДП нерезультативні і проведені з порушеннями, про що складено відповідні протоколи.

Член Рахункової палати також повідомив, що МОЗ і ДУ «Центр громадського здоров’я» не проводили моніторинг рівня забезпечення матеріальними цінностями закладів охорони здоров’я та підпорядкованих установ. Внаслідок цього у 2020 році та у січні-вересні 2021 року не використано лікарських засобів, вакцин і та медвиробів на 128 млн грн через закінчення строку придатності. В залишках на складах «Укрвакцина» і «Укрмедпостач» рахуються матеріальні цінності із завершеним строком придатності на майже 33 млн грн. Інформацію про дані порушення передано до Офісу Генерального прокурора як такі, що мають ознаки кримінальних порушень.

Рахункова палата надала свої рекомендації за підсумками проведеного аудиту.

Під час обговорення презентації виступили представники Міністерства охорони здоров’я і ДП «Медичні закупівлі». Вони запевнили, що у 2021 році були зроблені певні висновки з урахуванням проведеного аналізу закупівель 2020 року.

Зокрема, за даними МОЗ, «було перерозподілено 3 млрд грн на програму медичних гарантій для закриття дефіциту по оплаті медичних послуг і уточнений план закупівель у 2021 році виконано на 99%».

Також, за їх словами, минулого року були враховані зауваження щодо врахування залишків лікарських засобів.

Учасники засідання обговорили проблемні питання та поточну ситуацію із закупівлею і обліком лікарських засобів.

Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, підбиваючи підсумки, зауважив, що у 2020 році були проблеми, оскільки ніяк не могли визначитись, хто саме буде постачати лікарські засоби. За його словами, на сьогодні цю проблему вирішено.

Михайло Радуцький висловився за максимальне переведення закупівель з міжнародних організацій на ДП «Медичні закупівлі України», яке доводить свою спроможність.

Він також наголосив на необхідності діджиталізації в регіонах обліку залишків лікарських засобів та подачі заявок на їх поставки.

Окрім того, голова Комітету запропонував Міністерству охорони здоров’я перейти на підписання контрактів з міжнародними організаціями на коротші терміни.

За словами Михайла Радуцького: «По 2020 року, це вже не питання Комітету і не сьогоднішнього МОЗу, однак, дати відповідь, чому було невикористано 97% грошей має не тільки Рахункова палата».

Комітет взяв до відома інформацію, надану Рахунковою палатою.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37