8 лютого відбулося засідання Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Члени Комітету розглянули доопрацьований Комітетом проект Закону щодо удосконалення процедур оборонного планування за 4210. Під час підготовки законопроекту до повторного першого читання робочою групою, створеною з цією метою у Комітеті, було запропоновано внести зміни до основних положень законопроекту та викласти його в новій редакції, а відтак змінити і назву проекту Закону з «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур оборонного планування» на «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань національної безпеки і оборони щодо зміцнення демократичного цивільного контролю над Збройними Силами України, удосконалення об’єднаного керівництва силами оборони держави та планування у сферах національної безпеки і оборони».

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити доопрацьований Комітетом законопроект №4210 до порядку денного сьомої сесії та прийняти його за основу.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання Силам спеціальних операцій Збройних Сил України деяких розвідувальних та контррозвідувальних повноважень для підвищення ефективності ведення руху опору,6486.

Законопроектом, зокрема, пропонується ввести визначення поняття «спеціальної розвідки»; ССО включити до суб’єктів розвідувального співтовариства; відповідні гарантії соціального і правового захисту поширити на військовослужбовців ССО, які залучаються до виконання розвідувальних завдань в інтересах руху опору та спеціальних операцій, що є додатковим мотиваційним чинником до виконання завдань за призначенням.

Народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України «Про основи національного спротиву» щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій,6521.

Законопроектом пропонується виключити обмеження щодо виконання завдань територіальною обороною саме до моменту розгортання в межах відповідної території угруповання військ (сил) або/чи угруповання об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних (бойових) дій з відсічі збройній агресії проти України, а також передбачити можливість здійснювати виконання завдань територіальної оборони на всій території України, включаючи райони ведення воєнних (бойових) дій.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного сьомої сесії та за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу, доручивши Комітетові доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строк подання таких поправок і пропозицій наполовину, та внести його на розгляд Верховної Ради у другому читанні.

За результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо певних питань управління майном для потреб Збройних Сил України,5801, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного сьомої сесії та за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

Також Комітет продовжив розгляд проекту зведеного трирічного плану закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення за закритими закупівлями на 2022 - 2024 роки.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00