Тимчасова слідча комісія з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг провела чергове, двадцять друге засідання.

Голова Комісії Павло Сушко зазначив, що належна організація надання соціальних послуг дітям та сім’ям з дітьми є визначальним для реалізації Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Безпосередньо в Стратегії йдеться, що кожен етап її виконання має супроводжуватися розвитком освітніх, соціальних, медичних, реабілітаційних послуг для дітей та сімей з дітьми на рівні територіальної громади.

За словами голови ТСК, Комісія встановила, що теорія про те, що для розвитку інклюзії необхідно знищити спеціальні школи, виявилася помилковою. Яскравий приклад тому – Закарпаття, де, ліквідували всі існуючі спеціальні школи для дітей з інтелектуальними порушеннями, але сплеску інклюзії в загальноосвітніх школах це не викликало. Більше того, на жаль, повністю підтверджено моніторингом Уповноваженого з прав людини, що це призвело до масового порушення прав цих дітей.

Павло Сушко зазначив, що засідання присвячене з’ясуванню стану розвитку в країні соціальних послуг. За його словами, питання розвитку соціальних послуг, підтримки сімей в СЖО як запоруки виховання дитини в сімейному колі  – для держави не нове, постало воно задовго до прийняття Стратегії деінституціалізації. Так, у 2000 році Кабінетом Міністрів утворено Український фонд соціальних  інвестицій, як зазначено в постанові – з метою надання підтримки найменш соціально захищеним верствам населення, створення робочих місць шляхом сприяння розвитку підприємництва в межах реалізації Проекту Світового банку "Фонд соціальних інвестицій", а також підтримки та розвитку ініціативи територіальних громад і громадських організацій.

Голова Комісії надав слово Андрію Лактіонову – виконавчому директору Українського фонду соціальних інвестицій, який доповів про діяльність УФСІ в частині реалізації проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України». Він зазначив, що на компонент УФСІ було виділено 5 млн. доларів. Андрій Лактіонов поінформував про кроки, які були виконані УФСІ, зауваживши, що проект, по суті заморозився у серпні 2019 року, коли УФСІ не отримав фінансування.

Голова Комісії підсумував, що, власне, вбачається, що реформа деінституціалізації саме в частині реформування інтернатних закладів з самого початку мала великі проблеми. . З основних – відсутність чіткого бачення шляху досягнення її мети, бездумне, а можливо і злочинне, витрачання з боку Мінсоцполітики коштів на консультантів та примарні послуги Консорціумів, які ніби писали якісь плани, яких насправді не було.

На засіданні були зроблені висновки і прийняті такі рішення:

-              зобов’язати Український фонд соціальних інвестицій надати ТСК копії письмових звернень УФСІ до Мінсоцполітики у зв’язку з припиненням співпраці з УФСІ з реалізації проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України»;

-              зобов’язати Мінсоцполітики надати письмову відповідь щодо питання застосування штрафних санкцій до консультантів, які не виконали зобов’язання за договорами по проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00