Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяли участь у зустрічі українських парламентаріїв з делегацією Європейського Парламенту високого рівня, яка складається з дев’яти депутатів. Її очолюють голови Комітету Європарламенту із закордонних справ та Підкомітету Європарламенту з безпеки та оборони Девід Макаллістер (група “Європейської народної партії”, Німеччина) та Наталі Луазо (група “Оновити Європу”, Франція).

Девід Макаллістер повідомив, що ідея відвідати Україну у євродепутатів з’явилася після виступу голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС у Європейському Парламенті. Два тижні тому Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у засіданні ЄП, поінформувала про загрози з боку Росії та закликали європейську спільноту до єдності у відстоюванні безпеки на континенті. “Після вашого виступу у Європарламенті два тижні тому у нас з’явилася ідея відвідати Україну. І ми вирішили поїхати не лише у Київ, а й на Схід, щоб продемонструвати підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, а також показати нашу єдність. Ми всі представляємо різні країни і різні політичні сили, але ми одностайні у солідарності з Україною перед загрозою з боку Росії”, — заявив Девід Макаллістер.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала європейським колегам за місію підтримки: “Для нас надзвичайно цінно побачити єдність європейської спільноти з Україною. Ми вдячні за підтримку України з боку Європейського Парламенту, яка допомагає стримувати апетити і агресивні плани Російської Федерації”.

Голова Комітету зауважила, що весь світ добре розуміє, що плани Кремля простягаються значно далі за Україну — Росія хоче зруйнувати міжнародний порядок, міжнародне право та принципи, на яких тримається західна цивілізація. Тож Україні і її союзникам варто наполегливо працювати, щоб досягти ще більшої єдності та порозуміння у питанні європейської безпеки: “Ми сподіваємось, що ваша місія не тільки продемонструє підтримку і солідарність з українським народом, а й дасть вам бачення і надихне на нові формати підтримки України з боку ваших рідних країн, які ви представляєте”.

Наталі Луазо вважає, що ситуація, в якій опинилася Україна, створила небачену досі єдність у європейській спільноті: “Путін хотів нас розділити і нещадно програв у цьому. Ніколи ще не було стільки переговорів, координації зусиль всередині Європейського Союзу, а також з нашими союзниками — Великою Британією і Сполученими Штатами, як зараз! Разом із нашою підтримкою суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України ми хочемо показати готовність виступити із безпрецедентними санкціями, якщо Росія вдасться до агресії”.

У питанні санкцій голова Комітету закликала союзників визначитися над тим, за яких умов вони будуть готові застосувати їх до агресора, адже Росія веде бойові дії в Україні вже восьмий рік і застосовує також елементи гібридних атак, як-от кібернапади на урядові установи. “Для нас також важливо розуміти, коли наші партнери готові застосувати санкції проти Росії. Бо Росія регулярно вдається до гібридних і кібератак в Україні. Тож нам треба працювати з європейськими лідерами і урядами, щоб знайти ту точку кипіння, після якої санкції мають бути запроваджені”, — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 березня 2024 11:03
28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10