Комітет на своєму засіданні у форматі відеоконференції розглянув проект Закону «Про приєднання України до Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій» (№ 0140).

Проектом пропонується, з метою забезпечення відповідності критеріям членства в Європейському Союзі, надати згоду на приєднання України до Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій, учиненої 17.03.1992 в м. Хельсінкі.

Комітет прийняв рішення запропонувати Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу та в цілому як Закон.

Також Комітет підтримав проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою» (№6282).

Метою законопроекту є розмежування повноважень сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів, районних та обласних рад, органів виконавчої влади за принципом субсидіарності у зв’язку із зміною адміністративно-територіального устрою України та приведення у відповідність до бюджетного законодавства.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння екологічного податку при управлінні відходами» (№ 6345) та альтернативний до нього «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання платників екологічного податку до здійснення природоохоронних заходів та збалансованості бюджетних надходжень» (№ 6345-1).

Члени Комітету відзначили необхідність поступового підвищення ставок екологічного податку на захоронення відходів і прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики визначитися самостійно щодо рішення по цим законопроектам.

Також Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики визначитися самостійно щодо рішення по проекту Закону  «Про внесення змін до Закону України «Про виноград та виноградне вино» (№ 6010), яким пропонується привести норми галузевого законодавства у відповідність до вимог міжнародних правил виробництва виноробної продукції, регламентів та постанов ЄС у цій галузі та створити єдину державну інформаційну систему “Виноградарсько-виноробний реєстр”.

Члени Комітету розглянули законопроект «Про внесення зміни до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» щодо приватизації квартир в багатоквартирних будинках комунальної форми власності, які розташовані на території Національного заповідника «Хортиця» та не відносяться до пам’яток культурної спадщини» (№ 6351).

Народні депутати відзначили, що комплекс пам’яток Національного заповідника «Хортиця» (м. Запоріжжя, о. Хортиця) включений до Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації і прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань економічного розвитку зазначений законопроект відхилити.

Під час засідання було розглянуто законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо пом’якшення адміністративної відповідальності за порушення встановленого порядку переобладнання транспортного засобу для роботи на газовому моторному паливі або альтернативних видах рідкого і газового палива» (№ 6379). Комітет підтримав прийняття проекту у першому читанні за основу. Відповідний висновок буде направлено Комітету з питань правоохоронної діяльності.

Також Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо державної реєстрації дигестату біогазових установок» (№ 5039, доопрацьований), яким пропонується скасувати вимоги щодо державної реєстрації дигестату біогазових установок як агрохімікату і визначити перелік пестицидів та агрохімікатів, що не потребують такої державної реєстрації.

Члени Комітету звернули увагу на необхідність направлення запитів до відповідних науково-дослідних установ з метою врахування їх рекомендацій при прийнятті рішення щодо законопроекту і прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики визначитися самостійно щодо рішення по цьому законопроекту із врахуванням зауважень Комітету.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

24 квітня 2024 15:47
24 квітня 2024 10:27
24 квітня 2024 10:07
24 квітня 2024 10:02
24 квітня 2024 09:46
24 квітня 2024 09:33
23 квітня 2024 20:12
23 квітня 2024 20:11
23 квітня 2024 19:50
23 квітня 2024 19:24