Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні 26 січня розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України (№ 6146), ініційований Кабінетом Міністрів України.

Метою законопроекту, згідно з пояснювальною запискою, є забезпечення можливості надання кожним із батьків, який є громадянином України, згоди на тимчасовий виїзд за межі України дитини, яка не досягла 16-річного віку, в супроводі другого з батьків шляхом внесення відомостей про таку згоду до Державного реєстру актів цивільного стану громадян безпосередньо одним із батьків через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або нотаріусом на підставі нотаріально посвідченої ним письмової згоди.

Попередньо законопроект був опрацьований у підкомітеті у справах сім’ї та дітей. Профільний підкомітет акцентував на суттєвому зауваженні, а саме, що автори законопроекту не врахували у документі питання контролю та моніторингу виїзду за кордон дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Також народні депутати підтримали пропозицію заступника голови Комітету Павла Сушка з приводу забезпечення можливості за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг продовжити термін дозволу на перебування дитини за кордоном.

Комітет підтримав проект Закону щодо вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України за основу з врахуванням пропозицій Комітету.

У комплексі із попереднім розглянули проект Закону про внесення змін до статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення обов'язку інформування про тимчасовий виїзд дитини за межі України (№ 6147). Цим законопроектом усувається прогалина у законодавстві, пов’язана із тим, що обов’язок одного з батьків повідомляти іншого про те, що він за самостійним рішенням вивозить дитину за кордон і повинен про це повідомити шляхом направлення відповідного листа, фактично не містить вичерпного механізму регулювання, тобто жодної відповідальності за невиконання цього обов’язку не передбачено. Проектом Закону пропонується внести зміни, згідно з якими умисне порушення визначеного законом, рішенням суду або згодою батьків чи одного з них обмеження щодо строку тимчасового виїзду дитини за межі України тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики ухвалив рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект щодо відповідальності за порушення обов'язку інформування про тимчасовий виїзд дитини за межі України за основу та висновок направити Комітету, який є головним із опрацювання цього проекту.

Також Комітет розглянув проект Постанови про встановлення Дня українського борщу (№ 6361). Документом пропонується встановити всеукраїнський День українського борщу, який відзначати щороку у другу суботу вересня. Як зазначають автори проекту, ухвалення Постанови сприятиме популяризації української культури на міжнародному рівні, вшануванню традиційної української кухні, посилить увагу суспільства до збереження і тяглості культурної традиції. Комітет підтримує ідею Постанови, водночас, на думку членів Комітету, документ потребує техніко-юридичного доопрацювання.

За результатами обговорення Комітет гуманітарної та інформаційної політики вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови (№ 6361) за основу та в цілому з урахуванням пропозицій Комітету.

Крім того, члени Комітету ухвалили доручити голові Комітету Микиті Потураєву невідкладно звернутися до Голови Верховної Ради України з пропозицією зняти законопроект про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб (№ 4487) з розгляду на пленарних засіданнях Верховної Ради до розгляду на засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

20 квітня 2024 15:00
19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31