26 січня Комітет з питань економічного розвитку на своєму засіданні в режимі відеоконференції розглянув проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України стосовно приватизації вугледобувних підприємств та продажу арештованого майна» (№ 6507).

Представляючи проект, один із його авторів народний депутат Андрій Мотовиловець зазначив, що наразі всі державні шахти є збитковими і потребують значних капітальних інвестицій. Водночас, приватизація їх як єдиних майнових комплексів неможлива, оскільки у багатьох шахтах майно знаходиться під арештом.

Метою законопроекту є забезпечення приведення особливостей приватизації вугледобувних підприємств та товариств паливно-енергетичного комплексу до сучасних економічних умов, сприяння залученню стратегічних інвесторів, а також удосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава з метою подальшої їх приватизації.

Зокрема, пропонується:

- створити однакові умов для приватизації  вугледобувних підприємств і підприємств паливно енергетичного комплексу;

- визначити процедури приватизації вугледобувних підприємств;

- запровадити продаж кількох об’єктів приватизації пулом (групою об’єктів приватизації) за рішенням Кабінету Міністрів України;

- передбачити продаж арештованого та обтяженого майна з можливістю подальшої його перереєстрації;

- автоматично перевидавати дозвільні документи з об’єкта, що продається, новому власнику без проведення конкурсів та інших процедур;

- встановити два спеціальні строки позовної давності по об’єктам приватизації: з дебіторської заборгованості – 5 років, з кредиторської заборгованості – 1 рік з моменту включення об’єкта до переліку приватизації;

- передбачити можливість керівників підприємств в приватизації працювати одночасно на кількох підприємствах, що знаходяться в приватизації.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного сесії і за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

Члени Комітету прийняли рішення запропонувати Верховній Раді зняти з розгляду, як такий, що втратив актуальність, проект Закону «Про внесення змін до статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо спрощення організації та проведення процедур закупівель сільськими, селищними радами, міськими територіальними громадами» (№5289).

Як повідомив Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, законопроект був повернутий Верховною Радою на повторне перше читання і у грудні завершився 30-денний термін його доопрацювання.

Окрім того, Комітет рекомендував Верховній Раді за результатами повторного другого читання прийняти в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства» (№ 4409). Під час підготовки до повторного другого читання до проекту не надійшло пропозицій і поправок.

Під час засідання були затверджені пропозиції Комітету з питань економічного розвитку до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий– липень 2022 року) і орієнтовний план роботи Комітету на період сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Також народні депутати затвердили Звіт про роботу Комітету з питань економічного розвитку за період шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (вересень 2021 року – січень 2022 року).

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20