Відповідне рішення ухвалено під час засідання Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Учасники засідання розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України, № 6368. Метою законопроекту, згідно з пояснювальною запискою, «є удосконалення чинного законодавства про отримання та припинення громадянства України, спрощення вимог для отримання громадянства закордонними українцями та одночасно з цим створення запобіжників для недопущення прийняття у громадянство осіб, які публічно схвалювали агресію проти України, анексію Криму, окупацію інших частин України, висловлювались зневажливо про Україну, українців, українську мову, територію тощо». За наслідками обговорення народні депутати ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект № 6368 до Порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Під час засідання також були розглянуті альтернативні законопроекти про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України, № 6368-1 та № 6368-2. У своєму висновку Комітет рекомендує парламенту включити зазначені законопроекти до Порядку денного та за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

Члени Комітету розглянули проект Закону про запобігання та протидію загрозам національній безпеці України у сфері громадянства, № 6369. Законопроект передбачає визначення правових та організаційних засад функціонування системи декларування громадянами України, наявності (відсутності), набуття (припинення), перебування (неперебування) у процедурі набуття/припинення громадянства (підданства) іноземної держави (іноземних держав) та перевірки достовірності поданих у деклараціях відомостей, протидія використанню громадянства (підданства) іноземної держави як інструменту втручання у внутрішні справи України, посягання на незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави. За наслідками обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект № 6369 до Порядку денного та за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу. Щодо альтернативного законопроекту № 6369-1 ухвалено рішення рекомендувати включити його до Порядку денного та за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

Комітет також розглянув підготовлений до другого читання проект Закону про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей, № 6104. У своєму висновку Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти зазначений проект у другому читанні та в цілому.

На завершення засідання народні депутати затвердили План роботи Комітету та Пропозиції до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

У засіданні взяли участь: народні депутати Д.Лубінець, М.Ткаченко, Р.Горбенко, М.Джемілєв, К.Касай, О.Копиленко, О.Кузнєцов, Т.Тарасенко, А.Чийгоз, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Л.Денісова, представники органів державної влади, громадськості та правозахисники.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 березня 2024 16:47
29 березня 2024 16:43
29 березня 2024 16:39
29 березня 2024 16:23
29 березня 2024 16:09
29 березня 2024 15:57
29 березня 2024 15:47
29 березня 2024 14:58
29 березня 2024 14:25
29 березня 2024 14:09