19 січня у форматі відеоконференції Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проходження служби цивільного захисту» (№ 6230).

У проекті, зокрема, пропонується: уточнити термінологію, яка використовується у сфері проходження служби цивільного захисту; уніфікувати спеціальні звання у службі; врегулювати порядок прийняття на таку службу громадян України; уточнити умови контракту про проходження служби цивільного захисту; визначити права осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту на відпустки, порядок їх надання та відкликання із відпусток; визначити порядок та розмір нарахування пенсій особовому складу тощо.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні за основу.

Члени Комітету розглянули проект Постанови «Про проведення VI Міжнародної спільної конференції Європейської організації вищих органів аудиту та Арабської організації вищих органів аудиту «Дослідження вищими органами аудиту ефективності політики боротьби зі зміною клімату та її наслідками» у травні 2022 року в м. Києві» (№ 6344), спрямований на забезпечення належної організації підготовки та проведення міжнародної конференції.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Постанови в цілому.

Також Комітет розглянув два законопроекти із підготовки яких не є головним: «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення земельного законодавства» (№ 6079) і «Про внесення змін до статті 29 Бюджетного кодексу України (щодо посилення соціального захисту громадян, які проживають на територіях зон спостереження атомних електростанцій)» (№ 6356). Комітет підтримав їх прийняття за основу.

Під час засідання були затверджені Звіт про роботу Комітету з питань екологічної політики та природокористування за період шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (вересень 2021 року – січень 2022 року) і План роботи Комітету на період сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. Зокрема, згідно з Планом, протягом лютого-липня 2022 року планується проведення виїзних засідань у Харкові та Черкаській, Волинській, Полтавській областях.

Окрім того, Комітет затвердив пропозиції до проекту порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Члени Комітету розглянули Звіт Рахункової палати про результати аудиту ефективності виконання повноважень органами виконавчої влади в частині контролю за повнотою нарахування та своєчасністю надходжень до державного бюджету рентної плати за спеціальне використання води.

За даними Рахункової палати, аудитом було охоплено 10 об’єктів, встановлено ряд порушень, а також неузгодженості в законодавчому полі. За результатами аудиту напрацьовано пропозиції щодо усунення виявлених недоліків.

Комітет взяв до відома надану інформацію і рекомендував Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів та Державному агентству водних ресурсів забезпечити розроблення законодавчих ініціатив, необхідних для узгодження норм Водного кодексу з Податковим кодексом та Законом «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

За ініціативою народного депутата Лесі Василенко Комітет розглянув питання про стан виконання рекомендацій, наданих за підсумками круглого столу на тему: «Чи готова Україна до зміни клімату: роль парламенту» і ухвалив рішення взяти до відома інформацію та рекомендувати Кабінету Міністрів, Міндовкілля, МЗС, Міненерго, Держводагентству, а також ДСНС (у частині розроблення планів управління ризиками затоплення) продовжити роботу над Рекомендаціями та у тримісячний термін проінформувати Комітет про стан їх виконання.

На засіданні також було затверджено кандидатури народних депутатів – членів Комітету до складу колегій Державного агентства України з управління зоною відчуження народних депутатів і Державного агентства лісових ресурсів України.

Окрім цього, Комітет затвердив штатний розпис апарату Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

16 квітня 2024 18:12
16 квітня 2024 18:11
16 квітня 2024 18:09
16 квітня 2024 17:51
16 квітня 2024 16:20
16 квітня 2024 16:08
16 квітня 2024 15:58
16 квітня 2024 15:24
16 квітня 2024 12:23
15 квітня 2024 18:11