22 грудня у Комітеті з питань екологічної політики та природокористування в режимі відеоконференції відбулися слухання на тему: «Кліматична стратегія України. Підсумки 26-ї Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату. Українська екологічна складова Європейського Зеленого Курсу. План дій Уряду до 2030 р. щодо реалізації вимог Оновленого національно визначеного внеску України до Паризької угоди».

Відкриваючи засідання, Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко зазначив: «Тематика слухань повністю відображає той спектр взаємовідносин, які існують зараз в нашій країні стосовно кліматичної стратегії». Він також наголосив, що в Україні і в світі 2021 рік став роком значного внеску в питання збереження клімату, зокрема, Урядом України був презентований План дій Уряду до 2030 р. щодо реалізації вимог Оновленого національно визначеного внеску України (ОНВВ) до Паризької угоди і відбулася 26-а Конференція Сторін Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату.

За словами Олега Бондаренка, цей рік також створив підстави для великої конструктивної роботи, напрацювання нових ідей. Голова Комітету закликав учасників слухань проаналізувати здобутки і недоліки 2021 року, взяті Україною зобов’язання і висловити побажання щодо співпраці у питаннях екологічної політики наступного року. Підсумки обговорення знайдуть відображення у рекомендаціях Комітету за наслідками слухань.

З доповідями на круглому столі виступили представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Міністерства енергетики, Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства інфраструктури, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, інших центральних органів виконавчої влади, науковці та експерти.

Зокрема, було надано інформацію про розробку Урядом Плану заходів з метою досягнення цілі ОНВВ до Паризької угоди. План передбачатиме трансформації та заходи до 2030 року у таких секторах, як енергетика і постачання енергії, промисловість, транспорт, будівництво та сільське господарство. Також будуть визначені потреби для його реалізації, зокрема, необхідність у залученні технічної допомоги від міжнародних партнерів.

Учасники заходу відзначили участь Президента України Володимира Зеленського у 26-й Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату. За їх словами, ця подія стала відчутним поштовхом для посилення кліматичної політики в Україні і її визнання світовими країнами-лідерами.

Під час слухань йшлося про необхідність розвитку ресурсозберігаючих технологій та застосування чистих джерел енергії, актуальність напрацювання інструментів стимулювання для реалізації природоохоронних заходів. Також відзначалася необхідність забезпечення наукового супроводу екологічної модернізації та створення належних умов для інтеграції завдань кліматичної політики на всіх рівнях управління.

Виступаючі поінформували про заходи, які вживаються для реалізації екологічної політики в окремих галузях економіки.

Так, Урядом було затверджено Національну транспортну стратегію України до 2030 року, якою закладені основи та напрямки екологізації транспортної сфери, затверджено план заходів з її імплементації. Основними її завданнями визначено доведення частки електротранспорту у внутрішньому сполученні до 75%, забезпечення за участю місцевих державних адміністрацій поетапної заміни автомобільного транспорту на електротранспорт, стимулювання використання в містах екологічно більш чистих видів транспорту. Для реалізації стратегії пропонується законодавчо врегулювати поетапну заборону ввезення і першої реєстрації автомобілів з двигунами внутрішнього згорання.

Окрім того, з 1 січня 2022 року набирає чинності Закон "Про внутрішній водний транспорт", розроблені та опрацьовуються законопроекти про залізничний транспорт, про судна та контроль за судновим водним баластом, а також затверджено авіаційні правила, які сприятимуть зменшенню забруднення довкілля.

Також на слуханнях йшлося про необхідність підтримки роботи над реалізацією національних планів дій з енергоефективності та розвитку відновлюваних джерел енергії, альтернативних видів палива, стимулювання забезпечення енергоефективності будівель і промисловості, модернізації систем тепло-, водопостачання і водовідведення, розроблення національної водневої стратегії, а також створення систем виробництва та реєстру біометану.

Значну увагу було приділено реалізації Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок, а також реформуванню вугільної галузі та забезпеченню поступової відмови від використання вугілля.

Учасники засідання були проінформовані про приєднання у жовтні 2021 року Міністерства фінансів до кліматичної коаліції міністрів фінансів країн світу і плани з розгортання відповідної роботи. Зокрема, у бюджеті на 2022 рік на природоохоронні заходи передбачено близько 9,4 млрд грн. Опрацьовується механізм використання "зелених" облігацій і порядок для здійснення природоохоронних проектів з використанням цього інструменту.

Окремо відзначався значний потенціал лісового господарства для досягнення цілі ОНВВ. За словами доповідачів, його реалізація потребує налагодження належного обліку в лісовій галузі. Окрім того, впровадження кліматично орієнтованої системи лісоуправління має враховувати охорону та захист лісів від пожеж, зупинення знеліснення і фрагментації лісів, передбачати співпрацю у сфері землекористування і стимулювання лісорозведення.

Під час обговорення було також відзначено велику роль нових технологій для зменшення впливу економічної діяльності на зміну клімату.

Висловлені під час засідання пропозиції будуть враховані у рекомендаціях за наслідками проведених слухань.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20