Комітетом 20 грудня презентовано проект Закону «Про публічні консультації» (реєстр. №4254), підготовлений до другого читання Робочою групою.

Відкриваючи захід, Голова Комітету Андрій Клочко відзначив, що даний законопроект є революційним з точки зору залучення громадськості до процесу прийняття рішень органами державної влади та органами місцевого самоврядування та сприяння розвитку народовладдя в Україні. Очільник Комітету подякував присутнім за плідну спільну роботу над вдосконаленням положень законопроекту та зауважив, що напрацьований до другого читання текст законопроекту є позитивним прикладом ефективної взаємодії парламентарів, органів державної влади, проектів міжнародної технічної допомоги та інститутів громадянського суспільства.

Водночас, Голова Комітету зауважив, що, з огляду на те, що даний законопроект може суттєвим чином вплинути на законотворчу процедуру та уповільнити швидкість проходження в парламенті важливих для суспільства та держави законопроектів, серед народних депутатів сьогодні відсутня консолідована позиція щодо доцільності поширення дії інституту публічних консультацій на законотворчу діяльність парламентарів, а відтак підтримка у сесійній залі законопроекту безпосередньо залежить від запропонованого у його фінальній версії механізму нормативного регулювання даного питання.

З вітальним словом до учасників презентації також звернулись Посол Генрік Вілладсен, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, та Ієн Вудвард, Директор Національного демократичного інституту (NDI) в Україні, які схвально оцінили новели законопроекту з точки зору кращих міжнародних практик та запевнили Комітет у своїй подальшій підтримці на шляху підвищення інклюзивності процесу ухвалення рішень на державному та місцевому рівнях.

Презентуючи законопроект, Заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Аліна Загоруйко зауважила, що історія розробки даного законопроекту є досить довготривалою. У 2017 році до парламенту вперше була внесена відповідна законодавча ініціатива, однак вона не була підтримана навіть у першому читанні.

Заступниця Голови Комітету зазначила, що Верховна Рада України IX скликання, прийнявши законопроект про публічні консультації у першому читанні за основу, засвідчила наявність політичної волі до розширення сфери застосування цього інституту безпосередньої демократії. В свою чергу, Комітет з метою фахової підготовки законопроекту до другого читання прийняв рішення про утворення Робочої групи з опрацювання та підготовки до другого читання проекту Закону України «Про публічні консультації», до складу якої було залучено широке коло стейкхолдерів, зокрема, представників державних органів, асоціацій органів місцевого самоврядування, експертного середовища. З моменту початку своєї діяльності з травня 2021 року Робоча група провела 9 засідань, на яких було розглянуто та напрацьовано понад 200 поправок та пропозицій до законопроекту, що передбачають, зокрема, надання визначення терміну «публічні консультації», уточнення принципів їх проведення, розширення переліку випадків обов’язкового проведення публічних консультацій, унормування порядку проведення публічних консультацій народними депутатами та комітетами парламенту, запровадження моніторингу процесу проведення публічних консультацій тощо.

Обговорюючи законопроект, учасники презентації погодились з тим, що підготовлений до другого читання законопроект став більш якісним та збалансованим з точки зору узгодженості його положень між собою, а також з іншими нормативно-правовими актами, а тому ухвалення його в цілому як закону сприятиме розвитку демократичних процесів та підвищить довіру суспільства до рішень, прийнятих центральною та місцевою владою. При цьому учасники заходу були єдині в своїй позиції стосовно того, що ефективність інституту публічних консультацій безпосередньо залежить, зокрема й від якісної підзаконної нормативної бази та проведення навчання посадових осіб, що забезпечуватимуть процес публічних консультацій у відповідних органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Підбиваючи підсумки заходу, А.Загоруйко висловила сподівання, що на найближчому засіданні Комітет розгляне підготовлений до другого читання проект Закону України «Про публічні консультації» (реєстр. № 4254) та ухвалить висновок рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект в другому читанні та в цілому.

Участь у презентації взяли народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, асоціацій органів місцевого самоврядування, експертного та наукового середовища.

Захід проводився за сприяння та підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Національного демократичного інституту (NDI) в Україні.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:45
24 квітня 2024 18:39
24 квітня 2024 18:35
24 квітня 2024 15:47
24 квітня 2024 10:27