Засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування відбулося у форматі відеоконференції.

Комітет розглянув законопроекти «Про економічний паспорт» (№ 6394) та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних внесків до системи економічного паспорта» (№ 6395).

Законопроектом №6394 визначаються особливості функціонування системи економічного паспорта, яка базується на засадах накопичення державних внесків на індивідуальних рахунках учасників Фонду та забезпечує здійснення виплат таким учасникам.

Передбачається, що учасниками Фонду будуть громадяни України, народжені після 01 січня 2019 року. Вони матимуть право на отримання виплати із системи економічного паспорта після досягнення 18 років. Виплати можуть бути направлені на навчання, купівлю власного житла, лікування тяжких захворювань або у будь-який час до досягнення 18 років за наявності критичних станів здоров’я.

Планується, що Фонд майбутніх поколінь формуватиметься з державних внесків, що здійснюватимуться за рахунок коштів Державного бюджету, які надійдуть від сплати рентних платежів за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення.

Законопроектом №6395 пропонуються відповідні зміни до Бюджетного кодексу.

Під час обговорення Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко запропонував для збалансованого формування Фонду майбутніх поколінь та економічного паспорта залучити частину коштів від продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Дана пропозиція була підтримана членами Комітету і представниками Міністерства економіки.

Комітет прийняв рішення пропонувати головним комітетам рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроекти за основу з урахуванням пропозицій Комітету.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про мисливське господарство та полювання» (№5302).

Законопроектом пропонується із назви статті 33 Закону «Про мисливське господарство та полювання» виключити термін «шкідливі тварини», а із переліку тварин, які мають відстрілюватись та відловлюватись як «шкідливі», вилучити вовків і бродячих котів. Також пропонується виключити норму щодо можливості безоплатного забезпечення мисливців, які добувають вовків, лисиць, бродячих собак і котів, сірих ворон, набоями та іншим спорядженням.

Під час засідання зазначалося, що під виглядом боротьби з бродячими котами мисливці винищують лісового кота, занесеного до Червоної книги України. Водночас, бродячі коти не є видом, що охороняється Бернською конвенцією, а, за даними науковців, активно знищують пташенят у гніздах дрібних співочих птахів та мисливських птахів, а також пташенят птахів, занесених до Червоної книги України.

Неоднозначним є і питання відміни штучного регулювання кількості вовків. Зокрема, Державне агентство лісових ресурсів не підтримує законопроект, зважаючи, що вовки є небезпечними хижаками і збільшення їх чисельності може становити загрозу.

Народні депутати наголосили, що законопроект потребує доопрацювання для ухвалення збалансованого рішення. Зокрема, необхідні комплексні зміни до Закону «Про тваринний світ» і Закону «Про мисливське господарство та полювання».

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді направити зазначений законопроект на доопрацювання.

Комітет розглянув законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про відходи» з окремих питань, пов’язаних з діяльністю виробників відходів» (№ 5524).

Законопроектом пропонується унормувати окремі положення термінологічних визначень Закону «Про відходи».

Під час засідання зазначалося, що запропоновані зміни не несуть змістового навантаження та фактично не змінюють ситуацію поводження з відходами в Україні.

Окрім того, згідно з висновком Комітету з питань бюджету, термін набрання чинності законом, визначений у законопроекті не відповідає вимогам Бюджетного кодексу України. Відповідно до висновку Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу, законопроект суперечить праву Європейського Союзу, не відповідає принципу правової визначеності та не враховує положення Директиви 2008/98/ЄС.

За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді зазначений законопроект відхилити.

На засіданні було розглянуто питання про стан виконання рекомендацій за результатами виїзного засідання Комітету 9-12 червня 2021 року на території Івано-Франківської області з питань «Попередження та подолання техногенних катастроф на прикладі Калуського гірничо-промислового комплексу» та «Ризики затоплення в контексті впровадження Директиви 2007/60/ЄС (Протипаводкова директива)».

Голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Едуард Прощук повідомив: «Екологічна ситуація на території Калуського гірничо-промислового регіону продовжує погіршуватися. Через поширення карстових процесів ми можемо втратити значні території і вже втрачаємо джерела питної води - аналізи показують перевищення норм вмісту солей у воді практично в два рази».

Народні депутати заслухали представників Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державної екологічної інспекції, Фонду державного майна, Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС), Івано-Франківської обласної державної адміністрації щодо виконання рекомендацій Комітету за підсумками виїзного засідання.

Едуард Прощук зауважив, що за пів року конкретних кроків зроблено не було і закликав державні органи влади до більш злагодженої роботи над вирішенням екологічних проблем Калуського гірничо-промислового комплексу.

Підсумовуючи, Голова Комітету Олег Бондаренко запропонував дати оцінку виконанню рішення Комітету органами державної влади і звернутися до РНБО та Президента України з проханням втрутитися в ситуацію.

Комітет ухвалив рішення взяти до відома надану інформацію. За підсумками засідання буде напрацьовано рішення та проект звернення від Комітету до Ради національної безпеки і оборони України стосовно необхідності вирішення порушеного питання.

Також Комітет заслухав і взяв до відома інформацію ДСНС та Державного агентства водних ресурсів щодо впровадження Директиви 2007/60/ЄС (Протипаводкова директива).

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11