Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики в режимі відеоконференції розглянув у першому читанні проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо платіжних послуг)» (№ 4366).

Голова підкомітету з питань функціонування платіжних і інформаційних систем та запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом Ольга Василевська-Смаглюк, представляючи проект зауважила, що він є другим із трьох законопроектів, спрямованих на комплексне вдосконалення регулювання ринку платіжних послуг в Україні. Так, базовий Закон «Про платіжні послуги» набрав чинності і з 1 серпня 2022 року вступить в дію.

За її словами, законопроект №4366 узгоджує Податковий кодекс із базовим Законом - враховує термінологічні зміни, що відбулися в законодавстві про платіжні послуги, а також розширення переліку суб’єктів, які отримали право надавати платіжні послуги.

Законопроектом пропонується:

віднести до поняття «дохід з джерелом їх походження з України» дохід надавачів платіжних послуг від здійснення діяльності на платіжному ринку і при цьому не вважати доходами кошти, що отримуються надавачами платіжних послуг від користувачів платіжних послуг для здійснення платіжних операцій;

передбачити можливість сплати податків і зборів електронними грошима;

передбачити можливість здійснення розрахунків за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) з використанням електронних грошей платниками єдиного податку першої-третьої групи;

поширити вимоги щодо можливості відкриття і ведення рахунків клієнтам виключно за умови взяття таких клієнтів на облік у контролюючих органах;

поширити відповідальність за порушення строку та порядку подання інформації про відкриття або закриття рахунків на небанківських надавачів платіжних послуг;

віднести до операцій, що не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість, випуск та погашення електронних грошей, а також надання послуг, пов’язаних з виконанням платіжних операцій, що надаються надавачами платіжних послуг, операторами платіжних систем, розрахунково-касовим обслуговуванням.

Ольга Василевська-Смаглюк зазначила, що при підготовці до другого читання необхідно доопрацювати зазначений законопроект, передбачивши додаткові зміни до Податкового кодексу, а також Кодексу адміністративного судочинства України і законів «Про платіжні послуги», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», «Про виконавче провадження», «Про споживче кредитування», «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування».

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні прийняти його за основу.

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав пропозицію створити робочу групу для доопрацювання питання застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для фізичних осіб-підприємців. Голова Комітету дав доручення голові підкомітету з питань оподаткування доходів фізичних осіб, єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та інших нарахувань на фонд оплати праці Юлії Діденко створити групу.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00