Комітет з питань екологічної політики та природокористування у форматі відеоконференції розглянув проект Закону «Про внесення змін до Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року» (№ 6227).

Метою проекту є актуалізація Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки» від 02 грудня 2019 року і «Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави» від 16 липня 2021 року.

Законопроектом пропонується удосконалити законодавство в частині геологічного вивчення надр. Зокрема, передбачається: концентрація геологорозвідувальних робіт на пріоритетних напрямах розвитку мінерально-сировинної бази; зосередження державного фінансування дослідження надр виключно на пошукових та пошуково-оцінювальних роботах з метою виявлення інвестиційно привабливих об’єктів. Подальше проведення робіт з розвідки родовищ корисних копалин має фінансуватись надрокористувачими на умовах інвестиційного ризику.

Особлива увага приділяється швидкому впровадженню сучасних цифрових технологій зберігання та використання геологічної інформації з метою забезпечення її максимальної доступності для потенційних надрокористувачів.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки» (№ 6203), спрямований на вирішення проблемних питань, пов’язаних із охороною життя та здоров’я людей, майна і навколишнього природнього середовища від пожеж та запобігання їх виникненню.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу.

Члени Комітету розглянули законопроект «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проектування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій»» (№ 6305) і прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг визначитися самостійно щодо рішення по цьому законопроекту. При цьому Комітет зазначив, що підтримує забезпечення створення гарантованих умов фінансової підтримки розвитку та повноцінного функціонування Чорнобильської радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

За результатами розгляду законопроекту «Про запобігання та протидію загрозам національній безпеці України у сфері громадянства» (№ 6369), Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

На засіданні також було розглянуто питання про стан виконання Рекомендацій слухань у Комітеті на тему: «35-ті роковини Чорнобильської катастрофи: проблеми та перспективи розвитку зони відчуження», схвалених рішенням Комітету від 14 квітня 2021 р.

Були обговорені питання забезпечення фінансування постійного моніторингу паливовмісних матеріалів, що знаходяться в об’єкті «Укриття», програм наукового супроводу діяльності в зоні відчуження, медичної допомоги у зоні відчуження з метою зміцнення соціального захисту громадян України, які працюють у зоні відчуження, а також своєчасного оновлення відповідних законодавчих актів, спрямованих на подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

В обговоренні взяли участь члени Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Кабінету Міністрів прискорити виконання Рекомендацій в частині внесення на розгляд Верховної Ради відповідних законопроектів, узагальнити пропозиції членів Національної комісії з радіаційного захисту населення, озвучені під час засідання та встановити щоквартальне звітування щодо виконання Рекомендацій для відповідних центральних органів виконавчої влади.

Окрім цього, члени Комітету затвердили пропозиції до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік відповідно до предметів відання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49
27 березня 2024 15:11
27 березня 2024 14:25