Члени Комітету під час засідання 8 грудня у режимі відеозв’язку розглянули проект Закону про державний контроль за дотриманням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки, №6119.

Метою законопроекту є посилення адресності надання окремих видів соціальної підтримки, надання якісних та безпечних соціальних послуг через підвищення ефективності діяльності посадових осіб Національної соціальної сервісної служби, здійснення ними контролю за дотриманням законодавства під час надання соціальної підтримки.

Під час обговорення зазначалося, що існують непоодинокі випадки порушення вимог законодавства послуг з проживання та/або утримання громадян похилого віку та осіб з інвалідністю. Державою виявлено надавачів соціальних послуг недержавного сектору з проживання, які не включені до Реєстру надавачів соціальних послуг, працюючи таким чином «в тіні».

За результатами обговорення Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та доопрацювати до другого читання з урахуванням застережень Національного агентства з питань запобігання корупції.

Народні депутати також розглянули під час засідання проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування окремих питань пенсійного забезпечення та страхування працівників Державного бюро розслідувань за реєстр. №5818. Його метою є врегулювання питань, пов’язаних із пенсійним забезпеченням та загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань. Ця категорія службовців має право на пенсійне забезпечення за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

За результатами розгляду Комітет вирішив створити робочу групу по його доопрацюванню під головуванням заступника голови Комітету Вадима Струневича.

Народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту майнових прав окремих категорій осіб та відшкодування витрат на догляд за такими особами, №6083.

Положення законопроекту спрямовані на запровадження механізму захисту майнових прав осіб похилого віку та удосконалення механізму повернення (компенсації) державі вартості послуг з догляду за особами похилого віку, звільненими за рішенням уповноваженого органу системи надання соціальних послуг від плати за надання їм соціальних послуг з догляду.

За підсумками розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного та прийняти його за основу з дорученням Комітету підготувати проект до другого читання.

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо вдосконалення порядку визнання товарів, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою, №6204, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді включити його до порядку денного сесії парламенту та повернути автору законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Члени Комітету під час засідання також прийняли рішення про:

- створення робочої групи з обміну інформацією між апаратами Верховної Ради України, Верховного суду, Міністерства соціальної політики, Міністерства юстиції щодо врахування судової практики в законотворчому процесі з метою напрацювання механізмів реалізації судових рішень;

- створення робочої групи з опрацювання до другого читання проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів України, №3663. Розроблення нової редакції Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» обумовлене необхідністю покращення ефективності системи загальнообов’язкового державного соціального страхування та забезпечення соціальних гарантій громадянам, передбачених статтею 46 Конституції України та законами України про соціальне страхування.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11