Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні в режимі відеоконференції розглянув проект Закону «Про кредитні спілки» (5125), направлений Верховною Радою в Комітет на доопрацювання і внесення у повторному другому читанні.

У проекті пропонується визначити правовий статус, порядок створення, діяльності та припинення діяльності кредитних спілок та їх об’єднань, основні засади захисту прав та законних інтересів членів кредитних спілок, а також порядок здійснення державного регулювання та нагляду за їх діяльністю тощо. При цьому, з дня введення в дію Закону, проект якого розглядається, передбачається визнати таким, що втратив чинність, чинний Закон «Про кредитні спілки».

Одна із авторів законопроекту народний депутат Вікторія Кінзбурська поінформувала, що під час доопрацювання законопроекту від народних депутатів додатково надійшло 65 пропозицій. Загалом до порівняльної таблиці законопроекту внесено 957 пропозицій та поправок, із яких 473 пропонується врахувати, в тому числі частково і редакційно, та 484 – відхилити.

«Нові враховані пропозиції відображають результати додаткового техніко-юридичного узгодження тексту проекту та не містять концептуальних змін», - сказала Вікторія Кінзбурська.

Водночас, до законопроекту додано нове доручення Кабінету Міністрів спільно з Національним банком України та Офісом Генерального прокурора підготувати план заходів щодо можливих шляхів врегулювання проблеми повернення втрачених заощаджень у кредитних спілках, яким анульовано ліцензії.

За підсумками обговорення Комітет додатково врахував поправку №863.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді за підсумками розгляду законопроекту №5125 у повторному другому читанні прийняти його в цілому з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

Комітет повторно розглянув у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки сфери спорту» (№ 4577).

Проектом пропонується запровадити знижену ставку податку на додану вартість у розмірі 7% при оподаткуванні операцій з реалізації квитків на спортивні заходи всеукраїнського та міжнародного рівня, які проводяться в Україні.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зауважив, що рішення щодо даного законопроекту потребує перегляду, оскільки він був викладений у новий редакції з метою реалізації рішення Комітету про обмеження дії пільгові ставки двома роками – до 1 січня 2024 року.

Також, за його словами, пропонується додати нову поправку, якою звільнити від оподаткування військовим збором та податком на доходи фізичних осіб дохід у вигляді допомоги, що виплачується (надається) за рахунок державного бюджету в рамках програми підтримки бізнесу і громадян під час пандемії COVID-19.

Народні депутати ухвалили рішення переглянути рішення Комітету від 17 листопада 2021 року щодо законопроекту і врахувати запропоновані зміни.

Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти проект Закону №4577 у другому читанні та в цілому у затвердженій редакції.

Також Комітет повторно розглянув у другому читанні проекти законів «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях)» (№ 4278) і «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях та порядку їх декларування)» (№ 4279).

Данило Гетманцев зазначив, що рішенням Комітету була підтримана для врахування поправка в законопроекті №4279, якою запроваджується ідентифікація для отримувачів посилок. Водночас, за його словами, дане положення може бути непідтримане народними депутатами у сесійній залі. У разі відхилення даної поправки, будуть втрачені суттєві положення, які також містяться у даній поправці, і законопроект доведеться відправити на повторне друге читання.

Комітет, ухвалив рішення у законопроекті №4279 врахувати повністю поправку №35, яка містить положення про ідентифікацію, а поправку №36, яка не містить таких положень, – відхилити. Перехідні положення доповнити положенням, що вимоги до ідентифікації отримувачів посилок вступають в силу через рік після набуття чинності законом.

Народні депутати також узгодили терміни набуття чинності двох законопроектів.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроекти №4278 і №4279 у другому читанні і в цілому.

Комітет також підтримав проект Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо урегулювання процедури складання митних декларацій на товари, які підпадають під різні товарні підпозиції згідно з УКТЗЕД, відповідно до Митного кодексу Європейського Союзу» (№ 4517) і рекомендував Верховній Раді прийняти його у другому читанні та в цілому.

Проектом Закону пропонується передбачити: спрощене декларування партії товарів, які класифікуються в різних товарних підпозиціях згідно з УКТЗЕД (на рівні перших шести знаків) за одним класифікаційним кодом згідно з УКТЗЕД, за умови, що цьому коду відповідає найбільша ставка мита з товарної підпозиції у межах однієї товарної позиції; поширення спрощеного декларування партії товарів, які класифікуються в різних товарних підпозиціях УКТЗЕД, на експорт товарів; порядок перерахунку специфічної ставки мита в адвалорну для справляння мита за найбільшою ставкою з товарної підпозиції УКТЗЕД у межах однієї товарної позиції.

Окрім того, під час засідання Комітет затвердив Рішення про результати заслуховування керівництва Державної митної служби України щодо стану забезпечення реалізації державної митної політики у поточному році та планів щодо організації роботи і розвитку митної справи у 2022 році.

Під час обговорення Голова Комітету наголосив: «У нас є завдання для митниці щодо збільшення надходжень до державного бюджету, які повинні перевищувати доведені індикативи саме за рахунок детінізації і боротьби з контрабандою». Він також додав, що у разі невиконання завдань, будуть ухвалюватися кадрові рішення.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37