Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні 1 грудня розглянув законопроекти про підтримку українського кінематографу.

Учасники засідання розглянули законопроекти: про внесення змін до статті 11 Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо усунення технічних та логічних неузгодженостей (№ 6265); про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки кінематографії в Україні (№ 6194); про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки кінематографу (№ 6190) та про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні (№ 6191).

«Ці законопроекти — це майже річна робота всієї кіногалузі, і зокрема нашого Комітету та підкомітету кіно. З того часу, як ми ухвалили закон про кеш-рібейти, іноземці так і не отримують відшкодування за знімання фільмів в Україні через певні неточності, які якраз вирішуються законопроектом 6265», — поінформував голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Павло Сушко.

Комітет за наслідками обговорення ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект № 6265 за основу та в цілому з урахуванням пропозицій Комітету. Також народні депутати після дискусії вирішили рекомендувати Верховній Раді прийняти в першому читанні за основу законопроект 6194.

Члени Комітету також вирішили рекомендувати Парламенту прийняти за основу і в цілому законопроект № 6190, яким пропонуються зміни щодо звільнення від ПДВ за роботи з дубляжу або озвучення українською мовою в інших країнах. «Це для того, аби більше фільмів можна було дублювати українською мовою, адже в Україні недостатньо студій, які можуть якісно надати всі етапи робіт або послуг з озвучення та дублювання у досить короткі терміни», — зауважив автор законопроекту Павло Сушко.

Комітет рекомендував підтримати за основу та в цілому законопроект № 6191, яким передбачено, що кошти, які надійдуть від поворотної форми підтримки, будуть зараховані на спеціальний рахунок Держкіно.

Учасники засідання розглянули проект Постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022 та 2023 роках та за наслідками розгляду рекомендують Верховній Раді прийняти її. «Новація нашої Постанови — це те, що вона містить перелік пам’ятних дат та ювілеїв на два роки: 2022-й та 2023-й. Деякі дати потребують у своїй підготовці довшого часового люфту: наприклад, видання творів чи ремонтно-реставраційні роботи будівель», — прокоментувала голова профільного підкомітету Ірина Констанкевич. Під її очільництвом підкомітет протягом двох тижнів детально аналізував та погоджував пропозиції до Постанови, яких надійшло понад тисячу.

Комітет вирішив рекомендувати прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» про тимчасове включення програм загальнонаціонального багатоканального (цифрового) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу до складу універсальної програмної послуги для забезпечення інформаційної безпеки населення в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації, № 5546.

«Законопроектом пропонується тимчасово, до моменту скасування Верховною Радою визнання певної держави державою-агресором (державою-окупантом), в областях, де утворені військово-цивільні адміністрації, до універсальної програмної послуги додати програми телеканалів загальнонаціональної категорії. Це важливо для того, щоб люди на цих територіях мали доступ до українського мовлення, а не ставали жертвами російської пропаганди», — зазначила голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Зазначений законопроект попередньо був опрацьований у підкомітеті, на засіданні якого також йшлося про необхідність звернутися до Кабінету міністрів України щодо скликання міжвідомчої наради для обговорення стану виконання Рекомендацій за результатами слухань у Комітеті 2 квітня 2021 року на тему: «Забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України»Комітет підтримав цю пропозицію.

Учасники засідання розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження (№ 6287) та ухвалили рішення рекомендувати внести його до порядку денного сесії, прийняти за основу із урахуванням можливості доопрацювання згідно зі ст. 116 Регламенту. Законопроект розроблено у співпраці з громадським і експертним середовищем і подано 64 народними депутатами з різних фракцій та груп на чолі з головою Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микитою Потураєвим.

Мета проекту — подолати катастрофічну ситуацію в книговиданні й книгорозповсюдженні і стимулювати розвиток потужного й самодостатнього українського книжкового ринку.

Для цього проектом передбачено 2 ключових інструменти:

1) відшкодування витрат на оренду приміщень книгарням, які продають книжки українською мовою (а також, за бажанням, мовами ЄС і корінних народів України) та працюють легально з застосуванням РРО. Такі книгарні отримають державну субсидію, яка не перевищуватиме 20% їхнього доходу від продажу книжок (а також не перевищуватиме граничних сум, встановлених законопроектом, які менші для невеликих населених пунктів і більші для великих міст).

2) надання сертифіката на придбання книжок українською мовою при народженні дитини і при досягненні дитиною 14-річного віку.

Обидві програми мають запрацювати з початку 2023 року.

  

Ухвалення законопроекту, як наголошувалося під час обговорення, дасть потужний поштовх зростанню українського книжкового ринку. Кількість книгарень з нинішніх мізерних 200 упродовж 2 років дії закону може подвоїтися, а за 5-7 років  — сягнути 800-1000. Мережа книгарень, якщо закон буде ухвалено, пошириться й на невеликі містечка та у такий спосіб охопить всю Україну. 

Під час засідання народні депутати підтримали пропозицію підкомітету з питань сім’ї та дітей (голова  Тетяна Скрипка) та рекомендували повернути законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою (№ 6282) на доопрацювання із вилученням із його тексту змін до законів, що регулюють питання захисту прав дітей.

Члени Комітету вирішили рекомендувати прийняти за основу і в цілому законопроект про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо забезпечення державних гарантій педагогічним працівникам державних мистецьких ліцеїв (№ 6260). Проектом пропонується зекономлені кошти від скасованих через пандемію заходів спрямувати на заробітні плати мистецьким педагогам.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11