Члени Комітету розглянули 29 листопада на засіданні, яке відбулося у режимі відеоконференції, підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана, №5694.

Законопроектом пропонується закріпити на законодавчому рівні можливість використання громадянами України відображення в електронній формі інформації, що міститься у посвідченні ветерана війни, постраждалого учасника Революції Гідності, особи, на яку поширюється чинність цього Закону (е-Посвідчення ветерана) та налагодити автоматизований інформаційний обмін між Єдиним державним реєстром ветеранів війни та автоматизованими інформаційними, довідковими системами, реєстрами та банками даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування.

Комітет схвалив текст порівняльної таблиці з пропозиціями та поправками народних депутатів та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Народні депутати під час засідання розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства, №4668.

Проектом пропонується визначити дату щорічної індексації пенсій - 1 березня; здійснювати щорічну індексацію пенсій військовослужбовцям, державним службовцям та іншим категоріям пенсіонерів на загальних умовах; призначати достроково пенсії за віком за півтора роки до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано зв’язку із змінами в організації виробництва та за інших умов; призначати достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Комітет прийняв рішення схвалити текст порівняльної таблиці з пропозиціями та поправками народних депутатів та рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці за реєстр. №6067, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити проект до порядку денного сесії парламенту та прийняти його за основу. Альтернативний законопроект за реєстр. №6067-1 пропонується відхилити.

Законопроект №6067 розроблено Кабінетом Міністрів з метою реформування державної служби зайнятості, підвищення якості надання послуг, осучаснення страхових підходів у випадку безробіття, модернізації діючих та впровадження нових активних програм сприяння зайнятості населення, у тому числі для молоді. Зокрема, законопроектом пропонується запровадити компенсації роботодавцям частини витрат на оплату праці або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування деяких категорій зареєстрованих безробітних, зокрема молоді. Основними причинами молодіжного безробіття є відсутність досвіду роботи, відірваність знань від практики, непідготовленість до роботи в реальному бізнесі та нерозуміння того, як цей бізнес працює.

За підсумками розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності будинків-інтернатів для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю за реєстр. №5856, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді включити його до порядку денного сесії та прийняти його за основу. Законопроект серед іншого передбачає запровадження ліцензування діяльності будинків-інтернатів для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення, з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні».

Під час розгляду члени Комітету зауважували: «враховуючи систематичні випадки трагічних пожеж у будинках для осіб похилого віку, що відбулися в різних містах України, контроль за такими установами з боку держави має бути безумовним та суворим».

Також під час засідання Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроекти Президента України, з опрацювання яких Комітет не є головним:

- проект Закону про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей, №6104;

- проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, №6105;

- проект Закону про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей», №6106.

Альтернативний законопроект за реєстр. № 6104-1 Комітет пропонує Верховній Раді України направити автору на доопрацювання.

Під час розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання статусу учасників бойових дій та соціальних гарантій медичним працівникам, які безпосередньо залучалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, №6153, рішенням Комітету були внесені зміни до плану робіт Комітету на 2021 рік.

Члени Комітету проголосували за проведення у грудні 2021 року засідання «круглого столу» на тему: «Законодавче врегулювання надання статусу учасників бойових дій та відповідних соціальних гарантій медичним працівникам, які залучалися до захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20