30 листопада на своєму засіданні Комітет з питань антикорупційної політики розглянув проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо впровадження обов’язкового декларування іноземців-нерезидентів членів наглядових рад» (№ 6071).

Як повідомив один із авторів законопроекту народний депутат Володимир Кабаченко, законопроектом пропонується встановити однакові умови для громадян України та іноземців-нерезидентів при здійсненні фінансового контролю, поширивши зобов’язання декларувати свої доходи на іноземців-нерезидентів, які входять як незалежні члени до складу наглядової ради державного банку, державного підприємства, державної організації, що має на меті одержання прибутку, господарського товариства, у статутному капіталі якого більше 50% акцій (часток) належать державі.

Керівник Департаменту координації антикорупційної політики Національної агенції з питань запобігання корупції Дмитро Калмиков зазначив: «Запровадження такого декларування нічого не дасть. Ці особи будуть подавати декларації з якоюсь інформацією, якість і об’єктивність якої ніхто не зможе перевірити». Він також запропонував інші шляхи забезпечення прозорості діяльності іноземців-нерезидентів, зокрема шляхом створення специфічного інструменту.

Володимир Кабаченко погодився з необхідністю доопрацювання законопроекту разом із НАЗК, зокрема, передбачити декларування іноземними особами лише «української частини» своїх статків.

Під час обговорення більшість народних депутатів підтримали концепцію законопроекту, однак, висловили ряд зауважень.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу.

Члени Комітету розглянули проекти нормативно-правових актів на предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства і визнали такими, що не містять корупційних ризиків законопроекти № 4622 (із зауваженнями) і №6046.

Визнано таким, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства проект Закону «Про амністію з нагоди 30-ї річниці незалежності України» (№5249-1).

Під час обговорення зазначалося, що для даного законопроекту актуальні зауваження, висловлені в ході експертизи основного законопроекту, визнаного таким, що містить корупційні ризики. Зокрема, пропонованими нормами створюється колізія з чинним законодавством, яке встановлює обмеження застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання та амністії.

Також визнано таким, що містить корупційні ризики проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення кадрової спроможності органів виконавчої влади (№ 5846), яким, зокрема, передбачена необхідність погодження з профільним комітетом Верховної Ради призначення та звільнення першого заступника та заступника міністра. На думку Комітету, така норма порушує Конституцію України в частині розмежування прав законодавчої та виконавчої влади.

Водночас, Комітет визнав такими, що відповідають антикорупційному законодавству альтернативні законопроекти «Про внесення змін до Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" щодо визначення вимог до особи, яка призначається на посаду першого заступника міністра чи заступника міністра» (№5846-1), «Про внесення змін до статті 9 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" щодо визначення вимог до особи, яка призначається на посаду першого заступника міністра чи заступника міністра» (№5846-2) і «Про внесення змін до статті 9 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" щодо посилення кадрової та функціональної спроможності міністерств» (5846-3), висловивши до них свої пропозиції та зауваження.

Народні депутати затвердили розклад засідань Комітету на грудень 2021 року. Засідання відбудуться: 7 грудня о 12.00 в режимі відеоконференції і 14 грудня о 15.30.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 березня 2024 13:07
29 березня 2024 11:03
28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14