Відбулося засідання Комітету з питань бюджету, на якому значну увагу було приділено питанням, пов’язаним із боротьбою з пандемією COVID-19.

Так, Комітет погодив перерозподіл коштів, передбачених Міністерству охорони здоров'я України на 2021 рік у загальному фонді державного бюджету. Завдяки якісній організації тендерів на закупівлю медичних препаратів та вакцин, міністерством було зекономлено 1,6 млрд грн.

Ці кошти будуть спрямовані на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення. Тобто, на так звані “ковідні пакети”.

Збільшення необхідних видатків у МОЗ пояснюють розширенням мережі закладів охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, а також зростанням тарифу на медичну послугу до 634 330 гривень.

“МОЗ та Національною службою здоров’я України було ініційовано збільшення тарифу із 577 тис. грн до 634 тис. грн. на 1 команду, яка надає допомогу пацієнту, хворому на COVID-19. Це пов’язано із зростанням споживання кисню на одного ковідного пацієнта і тим, що досить велика кількість пацієнтів потрапляє до реанімації, у відділення інтенсивної терапії, а це - набагато коштовніше перебування”, - пояснив на засіданні Комітету Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Комітет також погодив передачу 121,8 млн грн із спецфонду державного бюджету за програмою Міністерство фінансів України “Заходи, пов’язані з боротьбою з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2 та її наслідками” до МОЗу.

54,32 млн грн будуть направлені на забезпечення централізованою подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з COVID-19 у Сумській та Черкаській областях.

З них 28 млн грн отримають лікарні Сумської області, 26,32 млн грн  - Черкаської.

67,5 млн  грн -  на забезпечення лабораторних підрозділів МОЗ розхідними матеріалами для проведення лабораторних досліджень, необхідних для виявлення циркулюючих штамів інфекційних хвороб. Зокрема, штамів коронавірусу SARS-CoV-2.

“Ми закупили за кошти державного бюджету декілька секвенаторів ДНК, - повідомив на засіданні Комітету очільник МОЗ Віктор Ляшко. - Секвенатор дозволяє нам виявити штам, який циркулює. Оскільки в нас сьогодні превалююча циркуляція штаму “Дельта”, нам на вищому рівні потрібно відділяти ці зразки від тих, які ми передаємо на національний рівень. Ми робимо ПЛР-тести, визначаємо, що це - COVID-19, потім використовуємо ці тест- системи, на які плануємо витратити кошти, і визначаємо, це - штам “Дельта”, чи ні. Якщо що це - “Дельта”, то немає сенсу передавати даний  біологічний матеріал на секвенування. Якщо - ні, то можемо забирати і дивитись, щоб вчасно виявляти інші штами, які поширюються Україною”.

Комітет також погодив перерозподіл 4,1 млн гривень, передбачених МОЗ на 2021 рік. Ці кошти будуть спрямовані на оновлення лабораторного обладнання державних установ у Дніпропетровській та Херсонській областях.

3 млн грн піде на закупівлю автоматичної станції для екстракції рибонуклеїнової кислоти та Системи ПЛР в режимі реального часу з флуоресцентною детекцією (ампліфікатор) для ДУ "Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ".

У цьому закладі наявні три апарати для ПЛР, у одного з них - 100% знос. Єдина наявна автоматизована портативна система виявлення нуклеїнових кислот працює безперебійно і не витримує навантаження: щоденно на дослідження з метою виявлення РНК SARS-CoV-2 сюди надходить близько 2000 зразків біоматеріалу. І це ще не кінцевий поріг зростання, зазначають у МОЗ.

1, 1 млн грн підуть на придбання Системи ПЛР в режимі реального часу з флуоресцентною детекцією (ампліфікатор) для ДУ "Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України". Приладів для ампліфікації у даній державній установі на сьогодні три, два з яких через велике навантаження періодично виходять із ладу.

Придбання обладнання дасть змогу забезпечити безперервний цикл лабораторних досліджень на COVID-19 у цих установах без допущення черг та накопичення залишків неопрацьованих зразків від пацієнтів.

Комітет погодив виділення 17, 7 млн гривень для забезпечення утримання пацієнтів у спеціалізованих закладах з надання психіатричної допомоги. Це стало можливим за рахунок економії коштів за іншими бюджетними програмами МОЗ.

Комітет також погодив перерозподіл коштів, передбачених Службі безпеки України на 2021 рік, на користь державної програми «Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Служби безпеки України».

32,144 млн грн будуть спрямовані на завершення будівництва багатоповерхового житлового будинку для співробітників СБУ у м. Маріуполь Донецької області.

Під час засідання Комітет з питань бюджету ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу у першому читанні із скороченими удвічі строками подачі правок проект Закону № 6297 “Про внесення змін до додатків №1 та №3 до Закону України “Про державний бюджет України на 2021 рік”(щодо надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2). Ним передбачається за рахунок збільшення доходів державного бюджету виділити 3 млрд гривень на здійснення соціальної підтримки застрахованих осіб.



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37