Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України 10 листопада провів засідання у режимі відеоконференції.

Під час засідання члени Комітету розглянули проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів незаконного та неефективного проведення органами державної влади, органами місцевого самоврядування заходів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції земельних відносин (земельної децентралізації)», № 6196, доопрацьований.

Проектом пропонується утворити відповідну ТСК та визначити основними завданнями Комісії розслідування:

можливих фактів незаконності підстав передачі у власність та користування земель державної власності до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин";

можливих фактів незаконного та неефективного користування та розпорядження землями державної та комунальної власності, у тому числі переданими у комунальну власність відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин";

повноти надходжень до бюджетів плати за землю та інших податків, пов’язаних із користуванням землями сільськогосподарського призначення;

наявності актуальних відомостей про межі територій територіальних громад в обсязі, що дає змогу розмежувати землі територіальних громад.

За наслідками обговорення члени Комітету рекомендували Парламенту розглянути зазначений проект і прийняти Постанову № 6196 в цілому.

Учасники засідання розглянули проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення Конституції України та законів України Одеським міським головою Трухановим Г.Л., вчинення ним протиправних дій, зокрема, корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією», № 6198. Проектом пропонується утворити Тимчасову слідчу комісію та віднести до її основних завдань розслідування:

можливих фактів протиправних дій Одеського міського голови Труханова Г.Л. щодо використання бюджетних коштів, розпорядження комунальним майном, передачі іншим власникам майна державної власності, що має стратегічне значення для держави;

невжиття заходів для забезпечення належного утримання дитячих закладів оздоровлення та відпочинку комунальної власності, що спричинило ушкодження здоров’я та загибель людей;

перевищення Одеським міським головою Трухановим Г.Л. визначених законом повноважень у вирішенні кадрових питань.

Відповідно до ухваленого на засіданні висновку, члени Комітету рекомендували Парламенту прийняти Постанову № 6198 за основу і в цілому з урахуванням пропозицій Комітету.

Під час засідання було розглянуто три проекти Постанов «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» (№3205-2 від 25.05.2020р.), № 3205-2-П, № 3205-2-П1, № 3205-2-П2.

Члени Комітету рекомендували Верховній Раді визначитися щодо проектів № 3205-2-П, № 3205-2-П1, № 3205-2-П2 шляхом голосування на пленарному засіданні.

Під час засідання Комітету народні депутати розглянули заяву депутатської фракції Політичної партії «Слуга Народу» (за підписом голови депутатської фракції – народного депутата Давида Арахамії) та депутатське звернення народного депутата Марини Бардіної щодо дій народного депутата України Гео Лероса на пленарному засіданні Верховної Ради 4 листопада 2021 року під час його виступу з трибуни.

За наслідками розгляду члени Комітету проголосували за висновок, згідно з яким рекомендують Верховній Раді прийняти рішення про позбавлення народного депутата Гео Лероса права брати участь у п’яти пленарних засіданнях Верховної Ради та довести це рішення Парламенту до відома виборців через газету «Голос України».

На завершення засідання Комітет розглянув питання, що стосується обліку робочого часу народних депутатів України у жовтні 2021 року.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24