Комітет з питань економічного розвитку на своєму засіданні розглянув у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна” щодо уточнення деяких положень та сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації» (№ 5397).

У законопроекті пропонується: уточнити види об’єктів права державної власності, які не підлягають приватизації, зокрема, виключити з відповідного переліку державні підприємства з виготовлення, ремонту технічних та інших засобів реабілітації для осіб з інвалідністю та додати до цього переліку підприємства з виготовлення та ремонту всіх видів зброї, що перебуває на озброєнні Збройних Сил України, інших утворених відповідно до закону військових формувань, Служби безпеки України; викласти у новій редакції терміни «електронна торгова система (ЕТС)» та «центральна база даних»; уточнити, що на період встановлення Кабінетом Міністрів карантину та обмежувальних заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) для об’єктів великої приватизації не проводяться аукціони із зниженням стартової ціни, аукціони за методом вивчення цінових пропозицій та викуп.

Під час підготовки проекту до другого читання, було подано сім поправок, із яких три пропонується врахувати повністю або частково і чотири - відхилити.

Зокрема, пропонується чіткіше розмежувати в Законі «Про приватизацію державного і комунального майна» пам’ятки загальнонаціонального або національного значення, встановивши, що об’єкти, які віднесені до відповідного переліку, затвердженого Міністерством культури та інформаційної політики, як об’єкти архітектури національного значення, не можуть бути продані.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому з техніко-юридичним опрацюванням.

Народні депутати затвердили Рекомендації слухань у Комітеті на тему: «Стратегічні орієнтири поглиблення торговельно-економічних відносин України з країнами Європейського Союзу в умовах дії Угоди про асоціацію», які відбулися 5 липня 2021 року.

Заступник голови Комітету Дмитро Кисилевський нагадав, що під час слухань була обговорена проблематика економічної частини угоди про асоціацію ЄС. Відповідно до тексту угоди, через 5 років з моменту її підписання Україна має право ініціювати перегляд положень економічної частини угоди, які її не влаштовують.

За підсумками комітетських слухань, Комітет рекомендує Уряду та іншим органам влади ініціативи, які ватро було б розглянути в рамках такого перегляду.

Під час обговорення народні депутати підкреслювали необхідність перегляду ряду умов угоди задля збереження і розвитку української економіки і просування на європейські ринки.

«Я думаю, що це тільки перший крок на достатньо довгому шляху відстоювання Україною своєї економіки і промисловості», - наголосив голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Згідно з затвердженими Рекомендаціями, Кабінет Міністрів має вжити заходів щодо:

- модифікації положень Угоди про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі;

- вирішення актуальних проблем економічного співробітництва з ЄС, які виходять за межі Угоди про асоціацію;

- лібералізації міжнародних перевезень наземним транспортом (передусім автомобільним) у відносинах з окремими країнами ЄС;

- формування в Україні комплексної і дієвої системи державної підтримки вітчизняного виробництва та експорту, передусім, несировинної продукції через низку спеціалізованих інституцій (експортно-кредитне агентство, офіційні торгові представництва, індустріальні парки, технічні імпортери тощо).

Також у документі містяться рекомендації Верховній Раді, Комітету з питань економічного розвитку, Комітету з питань бюджету і Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Зокрема, Верховній Раді рекомендується забезпечити невідкладний розгляд і прийняття проектів законів, спрямованих на створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості, залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво; активізації діяльності державних торгівельних представництв з метою посилення захисту прав та законних інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України за її межами.

Також члени Комітету з питань економічного розвитку затвердили орієнтовні пропозиції до проекту плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 травня 2024 12:00
18 травня 2024 09:15
18 травня 2024 09:00
17 травня 2024 17:53
17 травня 2024 17:51
17 травня 2024 17:49
17 травня 2024 15:36
17 травня 2024 15:06
17 травня 2024 14:41
17 травня 2024 14:09