21 жовтня у Комітеті з питань молоді і спорту відбулася онлайн-конференція з представниками Всесвітнього антидопінгового агентства, Моніторингової групи Антидопінгової конвенції Ради Європи та Міністерства молоді та спорту, під час якої обговорено проекти законів про антидопінгову діяльність у спорті, №5099, та про внесення зміни до статті 52 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо діяльності Національної лабораторії антидопінгового контролю, №5640.

Представники Всесвітнього антидопінгового агентства та Моніторингової групи Антидопінгової конвенції Ради Європи наголосили на зауваженнях до законопроекту, зокрема, технічного характеру, та запропонували внести їх при розгляді законопроекту у другому читання.

Найбільш принципові питання, що обговорювались під час зустрічі: розгляд доцільності включення народних депутатів до складу наглядової ради Національного антидопінгового центру та внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо діяльності Національної лабораторії антидопінгового контролю.

Заступник Міністра молоді і спорту з питань європейської інтеграції Андрій Чесноков та заступник керівника секретаріату Комітету Юрій Молоканов пояснили позицію Міністерства молоді та спорту та Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту щодо підготовки законопроекту до другого читання. Андрій Чесноков детально відповів на всі зауваження Всесвітнього антидопінгового агентства та Моніторингової групи Антидопінгової конвенції Ради Європи до законопроектів та запропонував компромісні формулювання для врахування зауважень.

Юрій Молоканов зазначив, що серйозно ускладнює роботу над законопроектом невідповідність між чинною редакцію Всесвітнього антидопінгового кодексу та Міжнародною конвенцією про боротьбу з допінгом у спорті, ратифікованою Верховною Радою. Частиною другою статті 19 Закону України «Про міжнародні договори України» встановлено, якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору. Відтак, використання у проекті Закону про антидопінгову діяльність у спорті, №5099, зокрема, при визначенні понять у статті першій проекту, інших формул, ніж ті, що застосовуються у Конвенції, не створюватиме правових наслідків.

Було також зазначено, що ухвалення норми про включення народного депутата, делегованого до складу Наглядової ради антидопінгового контролю комітетом Верховної Ради, до предмета відання якого віднесені питання фізичної культури і спорту, при прийнятті чинного Закону України «Про антидопінговий контроль» у 2017 році було викликано необхідністю забезпечення незалежності Національного антидопінгового центру від впливу представників центральних органів виконавчої влади. Юрій Молоканов наголосив про спроби тиску колишніх урядовців на Національний антидопінговий центр. Для уникнення таких випадків до складу Наглядової ради антидопінгового контролю Комітетом з питань сім’ї молодіжної політики, спорту та туризму Верховної Ради України восьмого скликання було делеговано заступника голови Комітету, призера Олімпійських ігор Дениса Силантьєва, а Комітетом з питань молоді і спорту Верховної Ради України дев’ятого скликання - секретаря Комітету, колишнього віце-президента УЄФА Григорій Суркіса, що дозволило забезпечити незалежність Національного антидопінгового центру.

Під час конференції також зазначалося, що Українська держава вважає своєю стратегічною ціллю створення Національної лабораторії антидопінгового контролю, яка зможе отримати акредитацію Всесвітнього антидопінгового агентства. Проте, для досягнення цієї мети необхідні значні фінансові ресурси. Підставою виділення цих ресурсів є внесення відповідних змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт».

В ході обговорення була узгоджена переважна більшість спірних питань щодо проекту Закону про антидопінгову діяльність у спорті, №5099, та домовлено узгодити всі технічні питання у робочому порядку.

Питання доцільності ухвалення про внесення зміни до статті 52 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо діяльності Національної лабораторії антидопінгового контролю, №5640, буде розглянуто на наступній зустрічі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

17 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 18:30
17 квітня 2024 18:30
17 квітня 2024 17:57
17 квітня 2024 17:11
17 квітня 2024 14:54
17 квітня 2024 13:41
17 квітня 2024 12:05
17 квітня 2024 09:00
16 квітня 2024 18:12