Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув на своєму засіданні проект Закону про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні, № 5463. Відповідно до положень законопроекту місце проживання декларується у: - житлі, яке перебуває у приватній власності; - житлі, призначеному для короткострокового проживання (гуртожитках, військових частинах, спеціалізованій соціальній установі, стаціонарній соціально-медичній установі тощо). Місце проживання реєструється: - у житлі комунальної власності, що підлягає приватизації; - у службовому житлі. Законопроектом також визначається можливість отримання послуг у електронній формі, перелік усіх необхідних документів та відомостей необхідних для декларування/реєстрації місця проживання, заборона вимагати для декларування або реєстрації місця проживання подання особою інших, ніж передбачених цим законопроектом, документів. За результатами обговорення члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект № 5463 прийняти у другому читанні та в цілому у запропонованій Комітетом редакції.

Учасники засідання розглянули проект Закону про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей, № 6104, поданий Президентом України. Згідно з пояснювальною запискою, законопроект розроблено з метою створення законодавчих механізмів соціального та правового захисту осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, членів сімей таких осіб, визначення підстав та процедур встановлення зазначеного факту. За наслідками розгляду Комітет рекомендує включити законопроект № 6104 до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу, а також скоротити наполовину строк подання поправок і пропозицій до законопроекту під час його підготовки до другого читання. Також розглянуто проект Закону про основи соціального і правового захисту осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей, № 6104-1, поданий народним депутатом І. Геращенко та іншими народними депутатами. У своєму рішенні Комітет рекомендує включити законопроект № 6104-1 до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за наслідками розгляду у першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Під час засідання у висновку, наданому головному комітету, рекомендовано проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана, № 5694, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Окрім цього, народні депутати України схвалили рекомендації комітетських слухань «Проблемні питання законодавчого врегулювання та реалізації державної політики щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю», що відбулися 11.10.20201.

У засіданні взяли участь: народні депутати Д. Лубінець, М. Ткаченко, Р. Горбенко, Н. Яковлєва, Р. Умєров, Ю. Бойко, М. Джемілєв, К. Касай, О. Копиленко, О. Кузнєцов, В. Новинський, В. Рабінович, Т. Тарасенко, А. Чийгоз, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Л. Денісова, представники органів державної влади, громадськості та правозахисники.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37