Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики 20 жовтня відвідав одне з найдавніших міст Київщини - Переяслав.

Учасники засідання оглянули Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Парламентарії ознайомилися зі станом утримання об’єктів Музею, який, на думку експертів Комітету, є одним з кращих місць у Київській області для розвитку туризму.

Під час перебування у Переяславі народні депутати ознайомилися зі станом комплексу пам’яток Вознесенського монастиря: пам’яткою національного значення Вознесенським собором та його дзвіницею, а також заслухали інформацію про заходи, здійснені з метою приведення цих об’єктів у належний стан.

Представники Комітету заслухали також інформацію про порядок використання пам’ятки національного значення Михайлівської церкви Заповідником та релігійною громадою. Йшлося, зокрема, про зберігання та експонування предметів музейного значення з демонтованої з Михайлівської церкви (у зв’язку з її передачею у користування релігійній громаді) експозиції Музею українського одягу Середньої Наддніпрянщини кінця ХІХ – початку ХХ століть.

Окрім того, члени Комітету оглянули територію та вивчили ситуацію щодо стану передачі до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики України та в оперативне управління Заповідника майна та земель колишнього військового містечка № 4. Під час підготовки матеріалів виїзного засідання було з’ясовано, що значна частина об’єктів нерухомого майна колишнього військового містечка була знищена у серпні-жовтні цього року без дозволу органів, уповноважених розпоряджатися державним майном, за рішенням Переяславської міської ради як аварійні будівлі.

Народні депутати відвідали приміщення фондів заповідника «Переяслав». З метою напрацювання рішень щодо подальшого врегулювання ситуації, що склалася у Заповіднику, учасники виїзного засідання висловили свої позиції та обговорили стан музейної справи в Україні загалом.

«Відвідини, у рамках виїзного засідання Комітету, музейного комплексу народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини є важливим етапом до формування комплексної програми розвитку і Переяслава, і заповідника. Виїзні засідання важливі, адже вони дають можливість на місцях поспілкуватися та обговорити проблемні питання, разом із місцевою, обласною радою, експертами та профільним міністерством», — зазначила перша заступниця Голови Комітету Ірина Констанкевич.

Метою виїзного засідання є ознайомлення із загальним станом справ у музейній сфері та історико-культурних заповідниках, а також вивчення проблемних питань у Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав». До участі у засіданні були залучені представники органів державної влади та місцевого самоврядування.

Рішення за результатами виїзного засідання буде ухвалене на одному з наступних засідань Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00