Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України на засіданні 20 жовтня розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних діянь посадових осіб Державного агентства резерву України та державних підприємств, що належать до сфери його управління», № 6161. Проектом Постанови пропонується утворити відповідну ТСК. За наслідками обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови з урахуванням редакційних уточнень Комітету та пропозицій щодо персонального складу Тимчасової слідчої комісії і прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України (за основу і в цілому з урахуванням пропозицій Комітету).

Учасники засідання розглянули проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради України», № 5813-1. Метою проекту є внесення змін в частині оптимізації порядку скасування рішень Верховної Ради України у разі внесення так званих «блокуючих» проектів постанов. Своєю чергою, мета законопроекту обумовила головне його завдання – зменшити кількість проектів постанов Верховної Ради про скасування рішення Верховної Ради про прийняття закону, постанови чи іншого акта Верховної Ради в цілому, без змістовного звуження суті парламентської процедури, спрямованої на реагування на порушення закону при прийнятті актів Верховної Ради України.

Під час засідання народні депутати розглянули проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю та моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання», № 5648. Законопроект спрямований на приведення національного законодавства до правил контролю і моніторингу державної допомоги, що закріплені Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони та, відповідно, acquis ЄС, а також удосконалення встановленого правового регулювання з метою ефективного функціонування системи контролю і моніторингу державної допомоги.

Члени Комітету також розглянули проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків" та деяких інших законодавчих актів України щодо регулювання та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках», № 5865. Законопроект розроблено з метою побудови на вітчизняних ринках капіталу та організованих товарних ринках, створення яких було забезпечено раніше прийнятими законами, ефективної системи здійснення регулювання, нагляду та запобігання зловживанням у відповідності з Принципам Міжнародної організації комісій з цінних паперів (IOSCO) та іншою міжнародною практикою, що також дозволить реалізувати зобов'язання відповідно до Меморандуму про економічну та фінансову політику з Міжнародним валютним фондом.

Окрім того на засіданні розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення і затвердження окремих державних соціальних гарантій», № 5869. Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, проект покликаний удосконалити процедуру встановлення та затвердження прожиткового мінімуму з метою досягнення його фактичного рівня, підвищення державних соціальних стандартів в Україні та стимулювання зростання заробітних плат і соціальних платежів.

За наслідками розгляду зазначених проектів Комітетом прийняті рішення та ухвалені відповідні висновки.

На завершення засідання народні депутати ухвалили розклад засідань Комітету на листопад 2021 року.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50