Відповідне рішення ухвалено сьогодні, 19 жовтня, на засіданні Комітету з питань бюджету.

Комітет напрацював висновки і підготував до розгляду у першому читанні законопроект № 6000 про Державний бюджет України на 2022 рік. При підготовці законопроекту до першого читання Комітетом з питань бюджету за участі Міністерства фінансів і Рахункової палати опрацьовано 3284 пропозиції народних депутатів і комітетів, поданих до проекту. За результатами розгляду учасники засідання ухвалили висновок, у якому рекомендується Верховній Раді прийняти за основу та в цілому підготовлений Комітетом з питань бюджету проект постанови Верховної Ради «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2022 рік». Законопроект має бути представлений у Верховній Раді 20 жовтня 2021 року.

Комітет з питань бюджету завершив доопрацювання до другого читання законопроекту № 5853 про внесення зміни до статті 33 Бюджетного кодексу щодо уточнення інформації, яка подається Національним банком України для складання Бюджетної декларації.

Цей документ є складовою частиною пакету законопроектів, спрямованих на вдосконалення законодавчого врегулювання діяльності НБУ, приведення їх у відповідність із кращою світовою практикою і має забезпечити належне виконання Національним банком законодавчо визначених повноважень.

До законопроекту надійшло 17 пропозицій, більшість з яких врахована. Комітет за участю представників Мінфіну та Рахункової палати суттєво вдосконалив законопроект у порівнянні із редакцією, схваленою за основу.

Так, було виключено речення щодо подання Нацбанком інформації виключно в порядку інформування; конкретизовано, що відповідна інформація Нацбанку подається на середньостроковий період і включає дані про орієнтовні прогнозні показники валютно-курсової політики.

Комітет рекомендує парламенту прийняти законопроект № 5853 у другому читанні і в цілому. На думку учасників обговорення, це рішення має покращити процес середньострокового бюджетного планування.

Друге рішення Комітету стосується поданого Урядом проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу (№ 6062). Проектом пропонується врегулювати ряд важливих питань, а саме:

- розвитку програмно-цільового методу у бюджетному процесі,

- впорядкування списання простроченої заборгованості перед державою за кредитами,

- запровадження системи електронної звітності,

- створення у складі спеціального фонду держбюджету державного фонду підтримки медицини, спорту, освіти, культури та науки,

- зарахування до доходів державного і місцевих бюджетів окремих платежів,

- особливостей здійснення видатків з різних бюджетів,

- доповнення переліку порушення бюджетного законодавства та перегляд заходів впливу за такі порушення,

- встановлення вимог щодо контролю за дотриманням бюджетного законодавства при складанні місцевих бюджетів,

- а також, починаючи з 1 січня 2023 року, упорядкування складових частин загального та спеціального фондів місцевих бюджетів.

Законопроект подано Урядом як такий, що пов’язаний з підготовкою проекту закону про Держбюджет на 2022 рік. Документ був опрацьований в Комітеті, і до нього висловлено чимало критичних зауважень.

На думку Комітету, окремі положення потребують додаткового обговорення з огляду на їх доцільність та практичне застосування, узгодження з чинними нормами кодексу.

Йдеться, насамперед, про державний фонд підтримки медицини, спорту, освіти, культури та науки, про умови списання заборгованості суб’єктів господарювання перед державою за кредитами, про зарахування окремих платежів до доходів державного та місцевих бюджетів тощо.

Бюджетний комітет рекомендує Верховній Раді включити законопроект № 6062 до порядку денного сесії та прийняти за основу. Після цього Комітет доопрацює документ до другого читання, щоб вже в цьому році Бюджетний кодекс був актуалізований, а бюджетні процедури – суттєво вдосконалені.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00