11 жовтня у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув питання про стан виконання рішення Комітету від 7 квітня 2021 року стосовно масової загибелі птахів, в тому числі червонокнижних видів, на території Херсонської області, зокрема Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна НААН.

В обговоренні взяли участь представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державної екологічної інспекції, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Херсонської обласної державної адміністрації, Національної поліції України, спеціалізованої екологічної прокуратури офісу Генерального прокурора, Херсонської обласної прокуратури, громадськості та зазначеного заповідника.

Голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду Юлія Овчинникова нагадала, що рішення Комітету стосувалося масової загибелі птахів. «Всього в регіоні з 2 січня по 5 травня 2021 року було виявлено 2525 особин загиблих птахів 22-х видів, зокрема, 270 особин червонокнижного сірого журавля. Сумарні збитки, завдані природі оцінюються в понад 14 млн грн», - сказала народний депутат.

Юлія Овчинникова зазначила, що «частина рекомендацій Комітету виконані частково, або не виконані взагалі». Зокрема, за її словами, профільним міністерством не внесено до Верховної Ради законопроект щодо обмеження використання пестицидів та агрохімікатів у межах природно-заповідного фонду та інших природоохоронних територій. Також не внесено зміни до Державних санітарних правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів, не переглянуто Державний реєстр пестицидів та не розроблено відповідні нормативні акти щодо мінімізації впливу діяльності агропідприємств і фермерських господарств на види тварин тощо.

Як поінформував представник Міндовкілля, на сьогодні з метою запобігання загибелі тварин і погіршенню середовища їх існування погоджено пропозицію Херсонської ОДА щодо заборони застосування на території області у межах 40-кілометрової зони навколо Біосферного заповідника «Асканія-Нова» родентицидів з діючою речовиною «бродіфакум». Також Міністерством у березні 2021 року створено робочу групу з питань недопущення загибелі диких тварин при веденні сільського господарства у складі представників державних органів, Національної академії наук України, Національної академії аграрних наук України та громадськості.

Держпродспоживслужба повідомила, що звернулася до Ради національної безпеки і оборони України щодо внесення змін до регламентів застосування сильнодіючих хімічних речовин – родентицидів, які використовуються на сільськогосподарських угіддях з метою знищення мишоподібних гризунів.

Представники Херсонської облдержадміністрації зазначили, що видано розпорядження про заборону застосування пестицидів на території Херсонської області в межах 40-кілометрової зони біосферного заповідника «Асканія-Нова». Інформація щодо правил їх транспортування, зберігання та застосування висвітлюється на електронних платформах ОДА, ведеться робота з суб’єктами господарювання, які мають в обробітку землі.

За інформацією співробітників Біосферного заповідника «Асканія-Нова», ведеться облік птахів у регіоні заповідника та постійний моніторинг ситуації із загибеллю птахів на території заповідника та його регіону. Всього виявлено 6 осередків загибелі сірих журавлів. Безпосередньо на території заповідника останні випадки отруєння цього виду зареєстровано 5 травня 2021 року.

Станом на 29 вересня 2021 року на території заповідника зосередилось 5338 сірих журавлів, 7400 огарів, 480 крижнів, 350 особин малої чирянки та інші птахи. Дотримання обмежень щодо застосування родентицидів антикогуалятивної дії в регіоні, на думку фахівців, зберігається актуальним.

За інформацією Національної поліції, слідчим управлінням ГУНП в Херсонській області здійснюється досудове розслідування в окремому кримінальному провадженні, розпочатому за фактом загибелі на території заповідника «Асканія-Нова» червонокнижних журавлів. На даний час проводяться додаткові експертизи.

Окрім того, Каховською окружною прокуратурою Херсонської області за результатами вивчення стану дотримання вимог природоохоронного законодавства та моніторингу ситуації щодо масової загибелі червонокнижних птахів на території біосферного заповідника протягом 2021 року до суду направлено 7 позовів про внесення змін до договорів оренди, укладених Асканія-Нова селищною радою із суб’єктами господарювання, щодо земельних ділянок загальною площею понад 2 тис. га, частина яких знаходиться на території буферної зони заповідника.

На цей час рішеннями господарського суду Херсонської області задоволено 5 позовних заяв органів прокуратури, внесено зміни до 5 договорів оренди землі площею 1216 га. Зокрема, встановлено обмеження щодо зміни цільового призначення земельної ділянки; організації території і сівозміни, обробітку ґрунту, внесення добрив та використання засобів захисту рослин на полях; проведення лісомеліоративних, протипожежних, рекреаційних, санітарно-оздоровчих заходів за погодженням із адміністрацією біосферного заповідника «Асканія-Нова».

Члени Комітету прийняли рішення зазначену інформацію взяти до відома, прискорити виконання рекомендацій Комітету та направити відповідні звернення до зацікавлених центральних органів виконавчої влади.

Також на засіданні був розглянутий проект Постанови «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо здійснення заходів, спрямованих на збереження Національного природного парку «Бузький Гард» (№ 5823).

Проект Постанови містить рекомендації Кабінету Міністрів з метою збереження Національного природного парку «Бузький Ґард», зокрема, щодо необхідності відмови від підняття рівня Олександрівського водосховища для цілей проекту «Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС у складі гідроагрегатів №№ 3-6 з поетапним підвищенням нормального підпірного рівня (НПР) Олександрівського водосховища на р. Південний Буг до позначки +20,7».

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Постанови з урахуванням пропозицій Міндовкілля.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00